Салата с киноа и авокадо


Салата с киноа и авокадо
Снимка: harryandlexy.com

Днешното ни предложение за салата е бомба от витамини.

Авокадото е богато на витамини А, С, Е, минерали и желязо. Плодът е богат на протеини, има антиоксидантно действие, понижава високият холестерол, предпазва от запушване на кръвоносните съдове и е много полезен за сърцето.

Киноата е семе, което принадлежи към семейството на спанака. Листата му също се ядат, но се срещат много рядко на пазара. Зърната съдържат незаменими аминокиселини, фибри, калций, фосфор, желязо, минерали, витамини В и Е. Киноата съдържа малко въглехидрати, които се усвояват бавно и постепенно от организма, и по този начин не предизвикват напълняване, и не съдържа глутени.

Необходими продукти:

230 мл зеленчуков бульон

170 гр киноа

50 гр орехи

50 гр пармезан

8 репички

6 фурми

4 с.л. зехтин

1 с.л. бяло балсамико

1 авокадо

1 лимон

1 глава дребен лук

1/2 краставица

1/4 връзка магданоз

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Сипете киноата в ситна цедка и я измийте добре със студена вода. Нарежете на ситно дребния лук. Пригответе зеленчуковия бульон.

Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете леко лука. Прибавете киноата и запържете за кратко. Загасете с бульона. Захлупете с капак и оставете за около 20 мин. да се задуши, докато киноата не поеме цялата вода. Махнете от котлона и оставете на страна да се охлади, но оставете капака.

Измийте краставицата, авокадото, репичките, лимона и магданоза. Обелете краставицата. Нарежете нея и репичките на малки кубчета. Сипете в купа. Махнете обелката на авокадото, извадете ядката и също го нарежете на кубчета и добавете в купата.

Нарежете на ситно орехите, фурмите и магданоза и добавете към салатата. Добавете киноата в купата и разбъркайте. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Настържете пармезана.

Сипете върху салатата зехтина, балсамикото, сока на лимона и добавете сол и черен пипер на вкус. Най-отгоре поръсете с пармезан и лимонена кора и сервирайте.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама