Ето какво се случва с тялото ни, когато флиртуваме


Ето какво се случва с тялото ни, когато флиртуваме
Снимка: iStock/Guliver

Защо ни харесва да флиртуваме? Как се чувстваме, когато го правим?

Флиртуването е важно социално и емоционално умение, според доктор Стан Таткин (Stan Tatkin), психолог на двойки и автор на редица книги. Не всеки флиртува добре, но когато все пак успява, има много процеси, които се случват в тялото му – от хормонални промени до забавяне на метаболизма и невротрансмитна дейност.

1. Промяна на езика на тялото

Основно, когато двама души флиртуват, те започват да следват движенията на тялото на другия. Ако един от тях докосне ухото си, то и другият неизменно ще го направи. Ако единият посегне към напитката си, най-вероятно е и другият да го направи веднага след това. Жестикулирането също се увеличава при флирт – така караме другия да се чувства по-спокоен.

2. Метаболизмът се забавя

Интересно е да знаем, че, както усещаме как пулсът ни се ускорява при флирта, така и метаболизмът ни се забавя. Именно това се нарича т.нар. ефект “пеперуди в стомаха“. Тялото изпомпва кръвта от храносмилателните органи към мускулите, за да сме готови за “битка”.

3. Мозъкът предпазва от отхвърляне

Флиртуването е уникално с това, че всъщност представлява един щит, който ни помага да тестваме водите. Инстинктивно, когато човек хареса някого, иска веднага да скочи с главата напред. Хубавото е, че чрез флирта мозъкът ни казва да бъдем внимателни и най-напред да тестваме водите.

4. Изчервяване

Ако говорите с някого и лицето му се изчервява, това е индикация, че той е сексуално привлечен към вас. Това се случва, защото ставаме нервни и така предизвикваме увеличаване на адреналина и кръвния поток в тялото си.

5. Пристрастяване

Харесва ни да флиртуваме, защото флиртът предизвиква страх и желание у нас. Подобно сексуалното привличане и все пак страха от изхода на ситуацията, ни карат да се чувстваме в един сладко-горчив транс, карат ни да се чувстваме живи. Привличането и страхът са много тясно свързани, именно защото често пораждат едни и същи реакции в тялото.

 

6. Дланите се потят

Това не се случва при всеки, но отново е резултат от смяната на кръвния поток от едно към друго място в тялото ни.

7. Зениците се разширяват

Най-лесно е да забележим това в човека, с когото флиртуваме. Тази реакция определено означава, че той е привлечен сексуално.

8. Отделят се хормони

При флиртуването се отделят допамин и норепинефрин. Докато допаминът ни кара да се чувстваме щастливи, норепинефринът е невротрансмитер, който е свързан с борбата, както и с похотта. Наред с това мъжете отделят вазопресин, а жените окситоцин. И двата хормона са много важни за появата на физическото привличане и превръщането му в нещо повече, но докато вазопресинът е повече свързан с физиологията на мъжа, то окситоцинът отговаря затова жената да изгради доверие в него.

9. Смях

Смехът също е пряко свързан с женския хормон окситоцин. Той се появява, когато жената осъзнава, че всъщност има допирни точки с мъжа, с когото флиртува; когато тя установява връзка с него. Неслучайно казват, че жените обичат мъже, които ги карат да се смеят. И макар не всеки вид смях да е свързан със сексуалното привличане, когато тя се чувства достатъчно комфортно да се смее пред мъжа, това е ефектът на окситоцина в действие.

Източник: highviewart.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама