"Аз съм си виновна" или кога любовта се превръща в тормоз


"Аз съм си виновна" или кога любовта се превръща в тормоз
Снимка: ПР

В Деня на влюбените Български фонд за жените обявява началото на кампания, която напомня кои са най-разпространените "Заблуди в любовта". Целта на кампанията е младите жени и момичета да разпознават отрано признаците на насилие и да ги подтикне да бъдат по-смели и по-обичащи самите себе си. 

Въпреки стряскащата статистика, че всяка трета жена в България е жертва на насилие и ескалацията на убийствата на жени през последните месеци (35 убити от близък до тях мъж или партньор само за 2018 г.), липсват достатъчно ефективни кампании срещу насилието над жени и домашното насилие, а превенцията е най-важното оръжие срещу този наболял проблем. Именно затова организаторите стартират тази кампания с провокиращи послания.

Серията илюстрации и предизвикващи естествено несъгласие твърдения целят да изобличат най-разпространените клишета, с които се оправдава насилието над жени. "Аз го предизвиках. Аз съм си виновна", "Той ще престане, ако спра да излизам без него", "Е, хайде, един шамар не е драма" - са само част от най-вкоренените заблуди, на които често са подвластни младите жени, които сега влизат в романтични взаимоотношения или вече имат връзка. Търсейки любовта, те са склонни да оправдават или прикриват, пренебрегват или приемат първите признаци на насилие. Извиняват думи и действия в името на това да спасят връзката си, иска им се да вярват, че това няма да се повтори и че са способни да променят човека до себе си. А истината е, че човекът до тях най-вероятно е насилник и трябва да потърси помощ. Както и самите те.

Организаторите призовават "Не вярвай на заблуди. Разпознай насилието и потърси помощ!" и напомнят, че невинаги прекаленото внимание, следенето, скъпите подаръци и цветята са израз на обич. Любовта е доверие и подкрепа, зачитане на правото на другия да има мнение, свобода да прави собствени избори и да изразява своята индивидуалност, без страх.

На сайта на кампанията LoveErrors.bg са посочени различните видове тормоз, защото насилието не е само физическо, както и контакти за спешна помощ и консултация. Информацията ще бъде разпространявана и чрез специално създадените профили във Facebook: facebook.com/LoveErrors.BFW и Instagram: instagram.com/loveerrors_bg/.

Средствата за "Мисия срещу насилието над жени и момичета" се набират чрез продажба на благотворителни продукти от серията срещу насилието над жени на Avon.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама