"Любовникът" – толкова неприлично истинска и наситена книга


"Любовникът" – толкова неприлично истинска и наситена книга
Снимка: Колибри

„Любовникът“ е най-известното произведение на Маргьорит Дюрас (1914–1996). Още с излизането си през 1984 г. романът става събитие и до днес се радва на неотслабващ читателски интерес. Отличен е с наградата „Гонкур“, продаден в 2,5 милиона екземпляра и преведен на 43 езика. Авторката възкресява детството и юношеството си в Сайгон, столица на Френски Индокитай, през трийсетте години на миналия век. Срещата между петнайсетгодишната девойка и много по-възрастния от нея китаец рентиер служи за завръзка на една от най-вълнуващите любовни истории във френската литература. Но „Любовникът“ е много повече от историята на любовта между китаеца и бялото момиче.

Любовникът“ е много жива, визуална, образна книга, преливаща от чувственост. Страниците ѝ са набор от преследващите въображението картини: момичето с мъжка шапка и силно червило, хотелската стая на шумната улица, китайският ресторант и семейството, стоящо около масата в озъбено мълчание и презрение. Звуците, въздишките, ароматите, цветовете – всичко в тази книга е толкова неприлично истинско и наситено...

„Любовникът“ едва ли може да ви разчуства или умили. Историята е по-скоро жестока и любовта е между буквите, останала в миналото, една прекъсната от жестокостта на света, мечта. Дюрас се връща в миналото си на младо момиче, но оставаме с чувстввото, че тази история винаги е живяла в нея, формирала я е, момичето никога не е пораснало.

Книгата е истинско предизвикателство, прекалено откровена и оставяща читателя сам да дорисува историята, която не може да не бъде прочетена до край...

Цитати:

"И внезапно разбират,тук, на мига разбира, че той не я познава и никога няма да я опознае, ч е не е о силите му да опознае такава порочност."

"КАЗВА МУ: Бих предпочела да не ме обичате. Но дори да ме обичате, бих искала да постъпите, както обикновено постъпвате с жените."

"... казва, че на мига разбрал, още при прекосяването на реката, че ще стана такава след първия си любовник, че ще обикна любовта, отсега знаел, че ще му изневеря и че ще изневерявам на всички мъже, с които ще бъда."

"А после не знаеше какво повече да ѝ каже. И после ѝ го каза. Каза ѝ, че всичко е както преди, че още я обича, че не би могъл никога да престане да я обича, че ще я обича до самата си смърт."

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама