Интересни обичаи за 14-ти февруари по света


Интересни обичаи за 14-ти февруари  по света
Снимка: Thinsktock/Guliver

14 февруари настъпи отново! С него и вечните спорове... За едни това е празник на любовта, на щастието, време, което да прекарат с онзи, който кара сърцето им да тупти най-силно. За други - повод да вдигнат чаши, да отпразнуват празника по стар стил на Свети Трифон Зарезан, деня на виното! Където и да се намираме по света, който и празник да празнуваме, дали сме сами или с половинка, трябва да се радваме, че в живота ни присъстват толкова прекрасни неща като любовта и виното! А какво по хубаво от това, когато те са обединени от един и същи ден!  Вместо да се чудим как да преглътнем прекалено многото цветя, балони и сърца навън, както и сладникавия горчив мириз на демонстративната любов, нека погледнем какви са традициите и обичаите на различни места по света в този ден.

В Естония 14 февруари е просто „ден на приятелите“ и подаръци за Свети Валентин активно се разменят между приятели. Но денят се счита и като хубава и подходяща дата за годеж.

В Дания на Свети Валентин мъжете изпращат на дамите римувани стихчета, като посочват имената си само с точици. Ако жената познае кой й е изпратил стихчето, той печели едно яйце на Великден.

В Уелс по стара традиция мъжете подарявали на любимите си лъжици за „празика на влюбените“. В дърворезбите по лъжицата те кодирали и съвсем конкретни послания. Ключът показвал, че дамата знае достъпите до сърцето на възлюбения си, колелото означавало, че той от сърце иска да работи за бъдещото си семейство, а изрязаните мъниста подсказвали колко деца желае той от нея!

В Словения точно на свети Валентин се празнува денят „Здравко“, като начало на земеделските дейности за новата година, както и у нас зарязваме лозята на Трифон Зарезан. Словенците вярват, че на този ден птиците се женят, и който тръгне пеш през замръзналите поля, ще види това тайнствено събитие.

 НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТРАДИЦИИ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама