Как по света празнуват Свети Валентин


Как по света празнуват Свети Валентин
Снимка: iStock/Guliver

14 февруари се отбелязва различно на различните места по света. Ето няколко любопитни начина за празнуване на Св. Валентин, от които можете да откраднете свежи идеи и за вашия празник :

САЩ: Романтична любов

В САЩ може да се каже, че празнуват „стандартно“. На този ден хората купуват цветя и бонбони, правят резервации за най-луксозните места в града или преравят интернет за оригинални и вълнуващи подаръци за възлюбените си.

Филипините: Масови сватби

По традиция през седмицата на Св. Валентин хиляди филипинци се женят. Много от тези сватби са масови и включват стотици двойки, които изричат сватбените си обети на едно и също място по едно и също време. През 2015 г. само в областта Розарио над 700 двойки са участвали в масови сватби.

Япония: Бонбони и Ден на бялото

В Япония жените са тези, от които се очаква да подготвят подаръци на Свети Валентин. С наближаването на празника дамите се втурват да пазаруват шоколад и всякакви изненадващи красоти за своите възлюбени. Този жест на еднопосочно внимание се възвръща на дамите, но за тази цел те чакат цял месец. В деня, известен като Ден на бялото, мъжете купуват на половинките си бял подарък, който идва под всякакви форми – от сладки до бельо.

Дания: Кокичета и “gaekkebrev”

Датчаните интерпретират по собствен начин празника. Вместо да подаряват рози на любимите си, датчаните дават на приятели и възлюбени пресовани кокичета заедно с традиционни картички за Свети Валентин. Датчаните подаряват на дамите на сърцето си и т.нар. “gaekkebrev” – анонимни писма, които съдържат смешен стих или рима, написани върху сложно изрязан лист хартия.

Гана: Ден на шоколада

През 2007 г. министерството на туризма в Гана ребрандира Свети Валентин с надеждите да рекламира приноса на Гана към шоколадовата индустрия като един от най-големите износители на какао в света. Благодарение на тези усилия 14 февруари е познат в Гана като празник на влюбените, но и като Национален ден на шоколада.

Жители на Гана отбелязват празника чрез западните традиции - като купуват цветя и подаръци за любимите, но също и като се наслаждават на шоколадови тематични менюта в местните ресторанти и, разбира се, си подаряват шоколад.

Естония: Ден на приятелството

Да си необвързан в Естония всъщност може да е повод за празнуване. На 14 февруари естонците празнуват Ден на приятелството и в него се включват всички - обвързани или не. Отдава се внимание на всякакъв вид приятелства – семейни, неромантични, дружески. Всички си разменят подаръци и празнуват братската любов.

Романтичната любов също има роля в празника. Много двойки се женят през февруари. А тези, които търсят любовта, могат да участват в тематични активности като например да се качат на „любовен автобус“ заедно с други необвързани.

България: Трифон Зарезан и Парти за необвързани

В България празненствата за Свети Валентин се припокриват с празника на виното - Трифон Зарезан. Така и обвързани, и необвързани имат повод да празнуват. През последните години станаха традиция и Партитата за необвързани. Те се провеждат малко преди Св. Валентин и имат за цел запознанства, за да може на самия Ден на влюбените хората да има с кого да празнуват. Ако и вие смятате, че двата празника са добра комбинация и все още сте необвързани, можете да се включите във „ВИНЕцианския карнавал“ на 9 февруари в клуб „Грамофон“ от 20 ч. На това парти за пета поредна година необвързаните ще се забавляват и запознават. Ако желаете да участвате, трябва да се регистрирате предварително. Повече инфо ТУК.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама