Цитати на Балзак за брака и любовта


Цитати на Балзак за брака и любовта
Снимка: iStock/Guliver

Оноре дьо Балзак е един от най-известните френски писатели. Най-значителните му романи са "Сезар Бирото", "Възход и падение на куртизанките", "Йожени Гранде", "Братовчедката Бет" и др. Днес обаче решихме да споделим с вас някои от най-добрите му мисли на тема брак. Защото е по-лесно да създадеш семейство, отколкото да го съхраниш. За да имаме добри и пълноценни отношения с партньора си, трябва да полагаме грижи.

"Бракът трябва неотстъпно да се бори с чудовището, което унищожава всичко - навикът."

"Има жени, които стават нещастни за цял живот, погубват се, опозоряват се заради мъж, когото после престават да обичат, защото се съблича несръчно, несръчно подрязва ноктите си, обува наопаки чорапа си или несръчно разкопчава копчето си."

"Ние се привързваме за дълго само към това, което ни струва грижи, труд и терзания."

"Любовта прощава или всичко, или нищо."

"Никой не обича жена, защото тя е красива или грозна, глупава или интелигентна. Ние обичаме, защото обичаме."

"Истинската любов е вечна, безкрайна, винаги прилича на себе си, тя е спокойна, чиста, без насилствена демонстрация."

"Да има верен усет, който да долавя чувствата, да я приучи да се самонаблюдава, да гори с топлината на нейния любовен огън, да не я оставя сама, да умее да слуша съня ѝ, да избягва всички грешки, които погубват толкова семейства - ето какъв трябва да бъде мъжът..."

"Животът на жената е в главата, сърцето или в страстта. Във възрастта, когато жена му е опознала живота, мъжът трябва да знае дали първопричината за изневярата, която тя замисля, е тщеславието, чувството или темпераментът. Темпераментът се поддава на лечение; чувството предлага на мъжа големи шансове за успех, но тщеславието е неизлечимо. Жената, която живее с главата си, е ужасно зло. Тя ще обедини в себе си недостатъците на страстната и на обичащата жена, без да има техните извинения. Тя е неумолима, у нея няма топлина, няма любов, няма целомъдрие, няма пол."

"Човек не може да обича два пъти в живота си; има само една любов, дълбока като морето и безбрежна като него."

"Да усеща изтънко нюансите на удоволствието, да ги доразвива, да им придава нов облик, нов оригинален израз, ето в какво се състои талантът на съпруга. Между две същества, които не се обичат, този талант е похот, докато ласките, преизпълнени с любов, никога не са похотливи."

"Човек трябва да вярва в брака, така както вярва в безсмъртието на душата."

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама