Да обичаш означава да се предадеш на своята сродна душа без никакви гаранции


Да обичаш означава да се предадеш на своята сродна душа без никакви гаранции
Снимка: iStock

Германският социолог, създател на "хуманистична психоанализа", изследовател на личността на човека и неговото търсене на свобода, Ерих Фром твърди, че любовта трябва да се практикува всеки ден и почасово. Това е едно от най-освобождаващите и обогатяващи действия. Онези, които разбират науката да обичаш истински, съзнателно, разбират, че любовта не означава притежаване или ограничаване на свободата на друг човек. Това е на първо място грижа, приемане, желание да помогнете на партньора си да стане по-добър. Това е своеобразен акт на вяра, защото в онова, в което има вяра, в това има също толкова любов ...

Най-известните произведения на Фром са: Здраво общество, Съвременният човек и неговото бъдеще, Бягство от свободата, Човешка душа, Анатомия на човешката разрушителност, Да имаш или да бъдеш и, разбира се, Изкуството на любовта.

Подбрахме най-добрите цитати за отношенията от творбите на Ерих Фром. Наслаждавайте се, учете си, обичайте!

"Незрялата любов крещи: "Обичам те, защото имам нужда от теб". Зрялата любов казва: "Имам нужда от теб, защото те обичам"."

"Любовта се превърна в рядкост за нас. Заобиколихме се със сантименталност, обичаме, за да се отдадем на илюзиите за любов, без да изпитваме истински, дълбоки чувства. Това се дължи на факта, че ние постоянно се занимаваме с неща и сме загрижени за успеха, парите, средствата за постигане на целите си. За да осигурим работата на капиталистическото общество, създадохме клас от много образовани, интелигентни хора, но вътрешно те са безумно изтощени."

"Любовта изобщо не е нещо естествено и присъщо на всички хора. Напротив, тя изисква дисциплина, концентрация, търпение, вяра и преодоляване на собствения нарцисизъм. Това не е чувство, това е съзнателна практика."

"Да обичаш означава да се предадеш на "своята сродна душа" без никакви гаранции, напълно да се предадеш на нейната милост с надеждата, че нашата любов ще роди любовта в любимия човек. Любовта е акт на вяра и в този, в когото има вяра, има също толкова любов."

"Ако човек е способен да обича конструктивно, той също обича себе си; ако той обича само другите, той изобщо не може да обича."

КОГАТО ЛЮБОВТА СЕ ОКАЖЕ И СЪДБА, ТОВА Е ЩАСТИЕТО

"Странно е, но способността да бъдеш сам е условие за способността да се обичаш."

"Любовта е състояние, при което човек може да почувства и изживее своята абсолютна необходимост. В любовта човек може да почувства смисъла на своето съществуване за друг и смисъла на съществуването на другия заради него. Любовта помага на човек да проявява, разкрива, увеличава, развива в него добро, положително, ценно. Това е най-високият синтез на смисъла на човешкото съществуване."

"Любовта е постоянно предизвикателство, а не място за почивка; тя е движение, развитие, сътрудничество; съгласие или конфликт, радост или тъга."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама