Поликсени Стамболова: „Премиершата” с тежка съдба и огромна любов


Поликсени Стамболова: „Премиершата” с тежка съдба и огромна любов
Снимка: Instagram

Поликсени Станчова е една от „дамите на царска България”, която си спечелва прякора „страдалница”. Тя е родена на 14 октомври 1870 г. в Крайова, Румъния. Баща ѝ Атанас се занимавал с търговия от крайдунавския Свищов и бил доста заможен. Благодарение на блестящия си бизнес нюх успял да образова в Европа всичките си девет деца. Поликсени завършва гимназия в Дрезден и владее перфектно немски, френски, английски и румънски език.

Съдбата ѝ се „изковава”, когато през 1887 година в Русе я забелязва Стефан Стамболов. Той бързо омаял красавицата и на следващата година двамата сключили брак, като тя получила щедра зестра от баща си.

ЕЛЕНА НИКОЛАЙ: БЪЛГАРКАТА, ПОДЧИНИЛА С ГЛАСА СИ МИЛАНСКАТА "ЛА СКАЛА"

Наричат известния държавник, революционер, поет и политик „българския Бисмарк“, но всъщност в семейството, по-образована е жена му. Малцина знаят, че Поликсени е успявала да му внуши някои напредничави идеи, убеждавайки го, че сам ги е измислил. Тя участва във всичките му разговори с чужди дипломати и журналисти и нерядко гостите в дома им я питали за нейното лично мнение.

Дълбоките политически реформи, които внася Стамболов, са съпътствани от много корупция, скандално поведение и редица секс скандали, в които самият той е главно действащо лице. Според собствените му хвалби, той „обезчестил 77 девици“, без да броим безконечните му запои, среднощни комарджийски гуляи и отношения с омъжени жени и проститутки. Поликсени обаче никога не продумала и дума за тези „занимания”, а напротив – дарявала съпруга си с безгранична любов, отдаденост и хармония. За 7-годишния им брак тя родила 4 деца, като едното от тях починало още като бебе.

Стамболов е посечен жестоко от политическите си врагове на 15 юли 1895 г. Донасят го вкъщи с разсечена глава и отрязани ръце. Три дни той се мъчи в ръцете на лекарите и на Поликсени. Умира на 41 години. Тя е по-млада от него, но до края на живота си носи траур и не се омъжва повторно.

Поликсени слага отсечените ръце в стъкленица и превръща кабинета на мъжа си в параклис с черни драперии. Кара децата всяка сутрин на колене да се молят пред стъкленицата. Преживеният ужас дава тежък отпечатък върху съдбата на децата – Вера умира млада в лудница, а двамата ѝ синове дават обет за безбрачие и така умира Стамболовата линия.

Животът на Поликсени Стамболова като вдовица е труден. Тя прекъсва всякакви връзки с Двореца и не приема предложената ѝ пенсия. Поликсени Стамболова се превръща в „страдалница” на българската политическа сцена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама