За да се излекувате, трябва да простите


За да се излекувате, трябва да простите
Снимка: iStock/Guliver

Прошката е достатъчно трудна, но когато сте човекът, който не може да прости, е още по-голямо предизвикателство. Ние сме най-големите си критици и в името на нашето излекуване, трябва да простим на себе си. Как можем да сторим това?

Напишете го - вземете химикал и лист и напишете всичко, което чувствате за ситуацията.

Бъдете честни със себе си за поведението си. Защо се чувствате недоволни? Заради егоизъм, несигурност или страх? Някой или нещо ли е предизвикал вашето его? Били ли сте осъдителни за някого или нещо? Страхувате ли се да изгубите някого или нещо? Бъдете брутално честни... понякога трябва да се разровим под повърхността, за да разберем истинската причина за действията си.

Когато съдим другите, е защото виждаме нещо в тях, което не харесваме в себе си.

Може да не е нещо в характера ни днес, но да е базирано на дефект, който сме притежавали или се страхуваме да имаме, защото ни напомня на нещо, с което трябва да се справим. Научете се да приемате другите заради това, което са, което са били или ще станат. Единственото нещо, което може да контролираме е собственото ни поведение, затова само то трябва да ни касае.

Правим много глупави неща, когато живеем от страх...

Особено, ако се страхуваме да изгубим някого или нещо. Нашето его е в постоянен страх от смъртта. То ще направи всичко, което трябва, за да спечели, а това понякога означава да се "прикрепим".

Да прилепим и да се опитваме да контролираме някого или нещо може да изглежда като пасивна агресия или някаква друга форма на манипулативен характер. За съжаление, когато използваме манипулация, за да получим нещо, ние поставяме очаквания. Когато те не се изпълнят, действаме от чувство на неудовлетвореност и в крайна сметка нараняваме хората, неизбежно губейки това, в което се страхуваме. По същество, ние създаваме това, което се страхуваме от това, че живеем в страх.

Извинете се на човека, когото сте наранили. Молбата за прошка е акт на състрадание. Когато правите извинението си, уверете се, че идва от сърцето ви и наистина го изпитвате. Бъдете честни каква е причината за вашето поведение. Хората могат да усетят честността, почтеността и уязвимостта. По-лесно е на някго да ви прости, усетят, че наистина чувствате това, което казвате.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама