"Попитай татко" изчиства и пречиства душата


"Попитай татко" изчиства и пречиства душата
Снимка: Издателство "Персей"

Зряла жена е забравила лика на починалия си съпруг. Синовете ѝ пък се лутат между алкохолизма, апатията и проблемите у дома. Единствената й дъщеря е гениална, но това я прави още по-ранима. Всички обаче напипват една и съща нишка. На опрощението, което изчиства спомена за баща им.

Балабан е наричан приживе "най-добрия съвременен чешки писател". Всичко, което създава, е образец на изчистена от излишни думи литература. Пословично е и умението му да докосва душата. Личи си и на всяка страница в този роман.

За "Попитай татко" казвал на своите приятели, че иска да създаде съвършеният роман. Работата по книгата продължава три изтощителни години, което го прави и лесна плячка на болестта.

Основната идея в книгата е свързаността. Реално няма преграда между световете, които наричаме този и онзи, показва писателят. "Попитай татко" е като лабиринт, но посочва откъде минава пътят, за да го осъзнаем.

Мрачният тон на романа е само привиден. "Попитай татко" крие всъщност много скъпоценни камъни, които може да променят отношенията ни и представата за живота. Ето някои от тях:

· Гората и тя се люби, когато смърчовете цъфтят.

· Признаеш ли любовта си, от грях тя се превръща в призвание.

· Всеки миг съдържа безкрайност в себе си. Всеки миг ни дава възможност да сме с любимите си хора завинаги.

· Да обичаш означава всъщност да се грижиш – без празни дрънканици, просто с усилен труд.

· Ако хората се любят, светът ще е по-добър.

· Страхът от смъртта изчезва, щом усетиш в себе си любов.

· Всяко нещо може да е или съчувствено, или безчувствено. И е такова, каквото го направим сами.

Историята на греха и възмездието описва Ян Балабан. Но го прави толкова топло, че книгата му изчиства, пречиства – дори и на цената на сълза. Като коледна светлинка е в този наш свят, толкова отчужден, че служим само на предметите. Като докосване от ангел, което разтърсва и ни кара да си спомним кои сме. Човеци.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама