4 начина да оцелеете, когато детето ви се превърне в "чудовище"


4 начина да оцелеете, когато детето ви се превърне в "чудовище"
Снимка: iStock/Guliver

Децата са отражение на техните родители, но понякога е трудно да повярваме, че имаме нещо общо с техните емоционални изблици. Разпознаването на моделите на поведение на детето и справянето с тях може да бъде доста сложна задача, дори за опитни родители. Въпреки това, наистина е по-добре да "запретнем ръкави" и да се опитаме да излезем на глава с малкото "зверче", от колкото да тушираме проблема. Ето няколко начина да оцелеете, когато детето ви има лош ден и е твърдо решено да съсипе и вашия.

1. Покажете му връзката между поведение и последици

Децата трябва да видят естествените последици от поведението си, за да осъзнаят, че са направили нещо нередно. Тази техника помага на детето да разбере как работи светът и ги прави по-независими, помагайки им лека-полека да предвиждат последствията от собствените си действия. Не показвайте превъзходство, бъдете подкрепящи и разумни. Например, ако детето не иска да яде – окей, но ще седи гладно до вечеря. Ако е агресивно спрямо други деца, накарайте го да си играе извън площадката, докато не се извини.

2. Оставете го да се учи от грешките си

Майките понякога могат да бъдат истински орлици, така че е важно от време на време да оставяте детето си да прави грешки, за да трупа опит. Независимо дали става дума чий ред е на опашката за пързалка, или пък се кара за играчка с друго дете. Нека води своите борби само.

3. Намерете корените на лошото поведение

Най-вероятно детето ви се държи "лошо", защото все още не знае как да се справя с емоциите си. Важно е да предоставите на децата възможност да говорят и да определят сами причината за техния дискомфорт. Когато започне да се тръшка на улицата, намерете спокойно място, където можете да го попитате за неговите чувства и действия. Обяснете на детето, че е напълно нормално да изпитва различни видове емоции, но трябва да реагира на тях по приемлив начин.

4. Не забравяйте, че сте родител и не се отдавайте на детско поведение

Когато говорите с детето си, се концентрирайте върху това да останете възрастен. Ако родителите се чувстват ядосани или отчаяни, това означава, че вече не са в позиция на контрол. Колкото по-безпомощни ставаме, толкова по-лоши решения взимаме. Ако почувствате, че започвате да крещите или да отправяте заплахи тип "Оставям те сам, чао" или "Тогава и аз ще ти се разсърдя", запитайте дали се държите като възрастен и започнете да дишате дълбоко, за да овладеете емоциите си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама