7 неща, които се случват с тялото при кърмене


7 неща, които се случват с тялото при кърмене
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували колко важно и полезно е за бебето да се храни през първите месеци с майчина кърма. Тя съдържа изключително много важни съставки, които изграждат неговия имунитет и се грижат да расте здраво. По повод Световната седмица на кърменето (1-7 август) ви предлагаме да научите какво се случва с тялото ви, когато кърмите.

1. Може да ви болят гърдите

Ако кърмите за първи път, може да забележите леки раздразнения върху зърното. Това е така, защото тази зона най-вероятно не е изпитвала такава степен на стимулация преди. За да облекчите болката, използвайте крем, който съдържа пречистен ланолин, който е 100% натурален и противоалергичен.

2. Може да чувствате сякаш имате менструални крампи

Окситоцин, хормонът, който предизвиква кърмата, кара матката да се свие обратно към нормалния си размер, при което понякога може да почувствате спазми. Неприятно е, но е знак, че вашето тяло се лекува.

3. Може да увеличите бюста си с 1-2 размера

След като родите, тялото ви произвежда по-малко естроген и прогестерон, но повече пролактин, хормонът, отговорен за кърмата. Тази промяна причинява гърдите ви да пораснат още повече, отколкото при бременността и да са доста чувствителни. Не се притеснявайте те ще си върнат размера, когато спрете да кърмите.

КАК ДА УВЕЛИЧИТЕ КЪРМАТА СИ ТУК!

4. Ето и един плюс - може да отслабнете по-бързо

Това е един бонус: Кърменето гори между 300 и 500 калории на ден, заради което много жени по-лесно се разделят с качените килограми. Разбира се, това варира от човек на човек, но освен ако не компенсирате с консумирането на повече храна, най-вероятно ще забележите че отслабвате, без да посещавате фитнеса.

5. Зърната ви ще се превърнат в "душове"

Мислите, че млякото идва от една единствена струя? Помислете отново. Вашите зърна всъщност имат много малки отвори, през които всъщност млякото излиза, създавайки нещо като душ.

6. Гърдите ви може да текат много

Без предупреждение или при чуването на плачещо бебе (дори няма нужда да бъде вашето бебе) ще ви потече кърма. Трябва да сме благодарни на подплънките за кърмачики.

7. Може да имате болки в гърба и врата

Мислете за позата си, когато кърмите. Неправилното стоене може да ви причини неприятни болки във врата и гърба. Затова се опитайте да стоите изправени, колкото се може, за да ги предотвратите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама