Ето какво всъщност съдържат козунаците и боите за яйца


Ето какво всъщност съдържат козунаците и боите за яйца
Снимка: iStock/Guliver

Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени – това показват последните проверки на "Активни потребители". Според проучването в един козунак на пазара например средно се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16-ет проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта.

От тази седмица до Гергьовден активни проверки на пазара започват и от Агенцията по храните. Те ще следят за качеството и произхода на агнешкото месо, яйцата, боите, козунаците и пресните зеленчуци, които ще сложим на великденската трапеза след седмица.

"Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка или с палмово пасло – това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените", каза Сергей Иванов от Активни потребители пред Нова телевизия.

По думите му това е "хитруване" от страна на индустрията – една проста рецепта да се превърне в произведение на индустриалната химия.

"Жълтеникавият цвят не е от жълтъците, а по-скоро от оцветители. Маслото се заменя с палмова мазнина", съобщава диетологът Ипократис Пападиматракус. Това са основно емулгатори, ензими, антиоксиданти, киселинни регулатори, консерванти и включително оцветители. Всички те целят да увеличават много срока на годност. Според Димитър Бешиков, който произвежда козунаци в тази малка пекарна в София, евтиният продукт е или за сметка на оригиналната рецепта, или – за сметка на времето за втасване.

"Самият процес е доста дълъг и сложен. В един козунак 500 гр – влизат 2 яйца, 150 гр захар, 100 мл мляко и трудът на един човек от 6 часа – няма как да излезе на цена 1,50 - 2 лв. с нормални продукти. Вътре също има различни химии, които облекчават процеса на втасване. Замества се прясното мляко със суроватка и палмова мазнина. Суровото мляко го заместват със сухо мляко. Когато не използваш яйца – козунакът не може да добие цвят – затова е необходимо да сложиш оцветител, захарта заместват с всякакви Е-та", добави Бешиков.

Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара откриват при проверките си и от Агенцията по храните. От там успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори били с естествен произход.

"Не сме установявали забранени Е-та – влагат се опредени добавки, които са допустими – като оцветители, като подсладители – това не е опасно, това не е забранено, това не е нарушение – но всеки потребител трябва да чете какво купува, за да е убеден и да знае какво съдържа храната", заяви д-р Александрина Борисова, БАБХ.

Най-подходящи били непакетираните козунаци – от малките пекарни – веднага след изпичането им – там рискът за такива добавки е по-малък.


"Изследването върху няколко бои за яйца показа, че има изкуствени оцветители в пробата – но те са разрешени от европейското законодателство. Основно 4 оцветителя намираме – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102, азорубин – Е-122 и брилянт синьо – Е-133. Това са изкуствени оцветители, които са разрешени за влагане в боите за яйца. В тази хроматограма има оцветител Е-110 – сънсет жълто – който е от позволените от европейското законодателство – няма непозволени", съобщава Гергана от РЗИ София.

Освен изкуствени оцветители, в пробите се откриват и алергени. Като добавки в боите често присъстват лактоза, консерванти и желатин, става ясно от опаковките.

"Всяка една боя за яйца е безвредна за влагане в храна, която се консумира директно и не би следвало да има притеснение в потребителите, че яйцето след като се обели – и е пропуснат цвят от черупката – ще има проблеми за потребителите", добави д-р Борисова.

Според диетолози обаче – макар и разрешени – много от оцветителите водят до проблеми за здравето ни. Биха могли да засилят пристъпите на астма, ефекта на хиперактивност при децата, кожни алергии – дерматити, дори и ринит и запушен нос.

"Всички тези технологични добавки са разрешени, но комбинацията от тези добавки и високата консумация на подобни продукти не е полезна за здравето", допълни Сергей Иванов от "Активни потребители"

Най-сериозни рискове се крие в синята боя, смята експертът. Алергии и астма могат да предизвикат и жълтите и червените багрила.

"Ориентирайте се от цветовете в природата – не е случайно, че синият цвят много трудно можем да открием в растителния свят и това се оказва, че това е сред най-опасните и потенциално рискови оцветители", съветва диеотологът Пападиматракус. Особено внимателни трябва да сме към Е-та с номера от 102 до 145, предупреждава експертът. Затова трябва да следим Е-тата на етикетите и можем да проверяваме доколко опасни са - в различни апликации в телефона си.

Повечето багрила, които купуваме, са родно производство. "Всичките оцветители, които се влагат в нашите продукти са разрешени за влагане в храните – реално ние ги консумираме всеки ден в някакъв вид храна, която употребяваме", казва Василка Нонова – мениджър-продажби във фабрика за бои.

Потребителите сигнализират и за фалшиви бои, които не оцветяват добре яйцата. Затова яйцата трябвало да се измият, да се сварят добре. Особено внимателни трябва да сме към боядисаните яйца на щанда, които се предлагат в готов вид. Техният срок на годност е много по-малък от този на пресните яйца.

През последните години на щанда откривахме и замразено агнешко от Нова Зеландия или Австралия, което се предлагаше като свежо или румънско, което търговците ни продаваха като българско. Сега обаче – родното и вносното месо ще бъдат за първи път с различен на цвят печати.

"Като за агнета, които са заклани в български кланици, но са с произход други държави – се поставя червен печат, а на агента, които са гледани и заклани в България – се поставя печат – който е със синьо мастило", уточни д-р Борисова от БАБХ.

Старото агнешко инспекторите разпознават и с просто око. Месото не трябва да е влажно и да лепне, миризмата да е на прясно месо. При натиск да се възстановява бързо натисната повърхност. Животновъдите обещават, този Великден да има достатъчно българско агнешко на пазара.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама