Как всъщност изглежда следродилната депресия (снимки)


Как всъщност изглежда следродилната депресия (снимки)
Снимка: iStock/Guliver

Не е тайна, че социалните мрежи създават нереалистични стандарти и очаквания към всички, включително към новите майки. Един ден Кати ДиВинсензо, млада майка на две деца, й омръзнало да вижда постоянно перфектни снимки на майки във Facebook и затова решила да покаже друга, не толкова красива, страна на майчинството.

Кати страда от посторидлна депресия, безпокойство и обсесивно-компулсивно разстройство. Тя знае, че не е сама в битката с тези психически състояния, затова сподели историята си във Facebook, за да обърне повече внимание върху психическото здраве.

Тя и фотографката Даниеле са работили заедно върху фотосесия, за да покажат как всъщност изглежда да живееш със следродилна депресия. В един момент вие сте щастлива и пълна с увереност, а на следващия се чувствате безпомощна и без сили да напуснете леглото. 

"Истината е, че и двете снимки показват живота ми в зависимост от деня. Обикновено бих споделила само една от тях и в това е проблемът. Единственото по-изтощаващо нещо, отколкото да имам тези състояния, е да се преструвам ежедневно, че ги нямам. Полагам два пъти повече усилия, за да скрия от вас, тъй като се страхувам, че могат да ви накарам да се чувствате неудобно. Страхувам се, че ще ме помислите за слаба, луда, ужасна майка или другите милиони неща, които моето съзнание се опитва да ме убеди и знам, че не съм сама в тези мисли. Трябва да спрем да смятаме, че следродилният период е винаги еуфоричен, тъй като в 1 от 7 случая не е. Трябва да започнем да питаме по-дълбоко новите майки как се чувстват. Трябва да се научим да разпознаваме знаците, рисковите фактори и да ги подкрепяме. Трябва да разбием стигмата и да споделим своите истории, за да знаят другите, че не са сами", пише Кати във Facebook. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама