Какво да казвате и какво не на тийнейджър


Какво да казвате и какво не на тийнейджър
Снимка: iStock/Guliver

Да си тийнейджър е странно и объркващо. А възпитанието на тийнейджър е още по-зле и от това. Всички родители се опитват да възпитат независими, грижовни и отговорни хора, разбира се, ако успеят да вдигнат главата на детето си от телефона. Ето защо днес ще ви помогнем с фразите, които според всички тийн психотерапевти помагат и вредят на отношенията ви с подрастващите.

Не казвайте: "Престани да бъдеш толкова мрачен/кисел/раздразнителен".

Сигурни сме, че на моменти това е най-точното определение за вашето дете. Но посочвайки му "кусурите", не постигате нищо. Факт, че повечето тийнейджърите са сърдити на целия свят. Това е труден период, защото те се опитват да развият две различни части от своята идентичност - от една страна се стремят да разберат личността си, но също така развиват своята сексуалност. Вместо да ги съдим, ние трябва да предложим състрадание за това колко много се променя в тях. Опитайте с "Добре е да си мрачен, но очаквам от теб да ме уважаваш."

Кажете: "Нуждая се от помощта ти".

Искате тийнейджърите да бъдат най-добрата версия на себе си, но е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. В случай, че наистина не знаете какво се случва в главата на вашия наследник, просто помолете за помощ. Ще се учудите колко по-лесно може да бъде, ако просто кажете „Нуждая се от помощта ти, защото не знам как да говоря с теб.” Така хем ще „хвърлите топката” в неговото поле, хем няма да изглеждате като властен и доминиращ родител.

Не казвайте: "Никога не говориш с мен".

Когато детето ви е било на шест, сигурно е чакало с нетърпение да се прибере от училище, за да ви разкаже всичко за случилото се през деня. Сега се чувствате късметлии, ако ви даде отговор от една дума. И това боли, знаем. Но когато кажете нещо подобно, то се възприема като агресивно обвинение и сякаш не позволявате на вашия тийнейджър да има собствен личен живот. Подрастващите имат нужда да се отдръпнат и да направят приятелите си приоритет. Това не е нещо, което те правят, за да ни наранят нарочно. Вместо това, напомнете, че винаги ще сте там, ако има нужда да говори.

Кажете: "Гордея се с теб".

Без значение колко често тийнейджърите се бунтуват срещу вашите напътствия, тях все още ги е грижа за това, което за тях. Затова е важно да им кажем колко много ги ценим – тях като личности, но и постиженията им, били те големи или малки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама