Филм за Кристо открива 23-тото издание на София Филм Фест


Филм за Кристо открива 23-тото издание на София Филм Фест
Снимка: ПР

Празнувайки половин вековния юбилей от знаменателния Уудсток, 23-тото издание на София Филм Фест, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, ще предложи на зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна от 7 до 28 март март всичко, от което един истински фен на киното има нужда.

Официалното откриване на фестивала е на 7 март в зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - "Да ходиш по вода". Представен за първи път на фестивала в Локарно, филмът представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – "Плаващите кейове".

Вижте тази публикация в Instagram.

The Floating Piers, a 3-kilometer-long walkway, was extended across the water of Lake Iseo of #Italy installed by Bulgarian artist Christo and French philosopher Jeanne-Claude in 2016. 🔶🔸 100,000 square meters of shimmering yellow fabric, carried by a modular floating dock system of 220,000 high-density polyethylene cubes, undulate with the movement of the waves as The Floating Piers rise just above the surface of the water, which provides a temporal landscaped artistic imagination to the visitors. Read more on 👉 @wacommunity News #architecture #design #installation #yellow #art #floatingpiers #italy #christo

Публикация, споделена от World Architecture Community (@wacommunity) на

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Великият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба "ЕТЕР", чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим. Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския институт в София и част от предстоящия Фокус Полша на 23-тия София Филм Фест. Като част от този специален акцент на фестивала е и визитата на световноизвестния полски режисьор Павел Павликовски, който лично ще представи най-новия си филм "Студена война", получил 3 номинации за "Оскар" (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 година, сред които и престижния приз за най-добър филм!

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, носители на "Златна палма" и "Златен лъв" - "Джебчии" на Хироказду Корееда ("Златна палма" - Кан ’18, с номинация за чуждоезичен "Оскар" и десетки отличия от цял свят) и "Рома" на Алфонсо Куарон ("Златен лъв" – Венеция ’18, с номинация за чуждоезичен "Оскар" и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят).

В "Киното днес – големите майстори" ще предложим на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като "Капернаум" на Надин Лабаки (с награда на журито от Кан ’18 и още два приза на фестивала, с номинация за "Оскар" и за "Златен глобус" за чуждоезичен филм); "З лица" на иранския майстор Джафар Панахи (с награда за най-добър сценарий от Кан ’18); "Щастливият Лазаро" – най-новият филм на Аличе Рорвахер (представен в основната конкурсна програма на Кан ’18 и носител също на награда за най-добър сценарий); "Граница" на Али Абаси (с голямата награда в конкурсната програма "Особен поглед" в Кан ’18).

Обичаният български рок музикант Кирил Маричков ще получи Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът "Щурците – 20 години по-късно" (1988), а златните хитове на една от най-добрите български рок-групи на всички времена се знаят и помнят от няколко поколения меломани!

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама