Момиче, спри се и се вслушай в себе си


Момиче, спри се и се вслушай в себе си
Снимка: iStock/Guliver

Някога чувствали ли сте се преуморени от всичките тези усилия за самоусъвършенстване? Сутрешни ритуали, вечерни ритуали, практики за успех, техники за печалба... и всички те заемат допълнително място в списъка със задачи. Затова си мислех днес - за конфликта между естествения духовен стремеж за израстване и амбицията от непрекъснато желание за усъвършенстване.

Същият този въпрос бе и причината преди четири години да стартирам свой блог Judway. Чувствах се изморена от съвети и правила за успех, красота, как да постигаме перфектна визия, да презентираме брилянтно… как да се променим, за да станем това, което другите да харесат. А търсех нова мелодия в живота си - как аз бих искала да се чувствам и какъв би бил светът около мен вследствие на това. С писането срещнах лекотата да се отпускам и връщам към себе си, да преоткривам истинските си чувства, емоции, желания, мечти, да отчитам разликата между това, което правя и това което съм, да създавам живота, който искам. От разговорите с приятелките ми, виждам, че всички търсим едно – баланс. И знам колко уморителен и дисбалансиращ е стремежът към постоянно усъвършенстване и тичането след амбициозно високите цели. Да, не тяхното постигане върна хармонията и радостта в мен.

Всеки открива най-верния за себе си начин за достигане до това знание и състояние в живота. За едни са ретрити, за други - книгите, йога или повече време сред природата, спорт, време със себе си, изкуството…

Със старта на годината се връщам отново към тази тема, защото това е периодът на новите цели. Резолюциите и намеренията, които всички слагаме на масата, описваме в списъци или тайничко си изброяваме наум.

Малцина биха отрекли силния ефект от встъпващата година. Както във всичко, краят на един цикъл и началото на нов е значим период – дар! Сезонът на осъзнаването на новото. На дълбоко ниво чувствам, усещам новите възможности, които са там пред мен и преди щях да искам да ги сграбча и реализирам възможно най-бързо, да се затичам стремглаво към тях, да прочета всички рецепти за постигане и… още по-бързо да се изморя.

Фото: Мариана Гугалова

Но днес вече имам търпение. Наблюдавам намеренията и желанията си: в моя полза ли са, ще направят ли добро за мен и другите, кое искам да развия, кое да пусна, кое ново да влезне в живота ми?

Приех това време като период за проверка на себе си. Да се запитам какво искам и как да бъда в хармония със себе си докато го искам. А това изисква работа, която може да отнеме и цял живот.

Затова избрах да гледам на началото на новата година като на портал към напредъка и златна възможност за обогатяване и развитие напред, вместо като на стартова линия за поредното състезание.

Оставете този портал да разпали огънчето ви, да ви вдъхнови да бъдете промяната, която искате да видите. Нямам предвид да променяте света. Но когато променим собствения си свят, се променя и този около нас.

Може би е дошло време да опишете това, което искате подробно – любов, време, кариера, а може да желаете да се научите да се погрижите за себе си преди всички останали, да си отделите повече време за медитация, упражнения, почивка, музика. Възможностите са безкрайни и наистина само вие знаете какво искате и как бихте искали да се чувствате.

Когато култивираме новото, събуждаме растежа. Понякога е лесно, друг път по-трудно. Но едно знам със сигурност - новата година и сезонът около нея е време, в което всичко работи в наша полза.

Прочетох един цитат, в който се казва, че за да създаваме промяна е необходимо единствено да се съсредоточим върху новото. Много често обаче изграждането на това, което искаме, може да се окаже по-лесно от пускането на старите привързаности, модели, навици. И когато влагаме енергията си в създаването, виждаме как старото само отпада и с нас остава единствено мъдростта от него. Тази събрана мъдрост ни прави личностите, които сме днес.

"Кое е, което от сърце искате да сътворите?" Нека това е въпросът на новата година.

И каквото и да е то, просто го започнете, вярвайте, обичайте и се забавлявайте.

***

Авторът Юлия Атанасова е основател и автор на Judway. От над 15 години се занимава с медии, маркетинг и реклама, с богат търговски и управленски опит в български и международни компании. Дълго време търси хобито си, вярва, че в живота трябва да правиш това, което най-много обичаш, защото само тогава мечтите стават реалност. 

Като жена в бизнеса, Юлия вярва, че жените могат да бъдат успешни както професионално, така и личностно, без да изневеряват на женската си същност и да постигат баланс в живота.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама