4 червени флага, за които да внимавате на интервю за работа


4 червени флага, за които да внимавате на интервю за работа
Снимка: iStock/Guliver

През последните години стана доста популярно работите да се сменят през кратък период от време. Цяло чудо е някой да се задържи на определена длъжност повече от 2-3 години. Което, разбира се, означава и по-чести интервюта за работа. Затова трябва да се научите да държите очите си широко отворени за потенциални червени флагове по време на интервю.

1. Интервюиращият не може да представи добре офис културата

Ако бъдещият работодател не може точно да опише работната среда и очакванията на служителите, а прибягва до общи описания и жаргонен език („ние работим усилено и играем здраво“), за да опишете цялостната атмосфера на офиса, натиснете за повече подробности. Да, светът става все по-виртуален, но това прави още по-наложително да се запознаете с динамиката на служителите.

16 КАРИЕРНИ СЪВЕТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ ВСЯКА ЖЕНА

2. Не възприема процеса на интервюто като двупосочна улица

Днешният пазар на труда е пълен с образовани, млади и амбициозни хора с опит и най-добрите компании са осъзнали, че интервюто е по-скоро като среща, на която да прецените дали си пасвате, а не тест или еднопосочен разговор. Някои работодатели пък изчакват до края на интервюто – когато кандидатът е напреднал през няколко етапа – за да му дадат възможност да зададе въпроси. Истината е, че малко комуникация за компанията, културата и околната среда трябва да бъде част от всяко едно интервю.

3. Не може да посочи нито едно предизвикателство от работата там

Ако разговаряте с мениджър, който не може да намери никакви „кусури”на компанията, това може да е червен флаг. Всяка работа идва със своите специфики, които водят до предизвикателства. Неспособността да ги изразите показва липса на откровеност или интроспекция. Като алтернатива може да попитате „Кое е нещото, което хората обичат да вършат с удоволствие тук и кое намират за по-сложно?“ Това дава на мениджъра шанс да сподели малко позитиви, като същевременно идентифицира трудностите като обучение на дадена програма, оставане в извънработно време и т.н.

4. Екипът споделя изключително различни цели и задачи

Ако ви интервюират двама човека или пък сте минали различни етапи с представител на „човешки ресурси”, а след това и с мениджър, опитайте се да запомните какви задачи, цели и длъжностни характеристики споделят. Ако има съществени разминавания, това може да означава две неща: 1) Те нямат точна информираност за средата си или 2) Лъжат, за да направят компанията да изглежда по-розово, отколкото е.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама