Българката, която разработва ракети за SpaceX


Българката, която разработва ракети за SpaceX
Снимка: uspelite.bg

Маргарита Маринова работи за един от най-популярните проекти на прочутия учен и милиардер Илън Мъск на позицията Senior Mars and Vehicle Systems Development Engineer към SpaceX.

Ракетата, носеща наименованието Falcon Heavy, е най-мощната създадена съвременна ракета в света. Тя осъществи първата си мисия, излитайки към Марс, след като беше изстреляна във вторник вечерта. Прочутото отброяване от 10 до 0 бе осъществено от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ.

Нашите приятели от uspelite.bg разказваха повече за д -р Маринова. Тя е старши инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи в SpaceX, като работи за световно известната компания от 2013 година насам. Тя лично отговаря за създаването на ракети за многократно използване. По-рано през месец октомври миналата година, Маргарита Маринова сподели, че от SpaceX активно се полагат усилия за намаляване на разходите за достигане на Космоса.

Сред най-значимите си постижения на разработваните от нея ракети, д-р Маринова определя 5 успешни приземявания на първи степени и 4 успешни изстрелвания на ракетата носител Falcon 9. Един от успехите беше и изстрелването на първия български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1. Той беше изведен в геостационарна орбита на 23 юни 2017 г. с ракета за многократна употреба на SpaceX.

Българката, родена в София е била и изследовател в американската космическа агенция НАСА и е проучвала негостоприемни терени на нашата планета, наподобяващи такива на Марс. Вследствие на множеството ѝ заслуги и постижения, д-р Маринова бива привлечена лично от Мъск в SpaceX.

Предишен проект с нейно участие е работата в продължение на една година за Airbus, по време на която е осъществявала разработката на основния двигател на ракетата "Ариан 5".

Родителите на младата българка са компютърни инженери, които напускат България, когато Маргарита е била една 10-годишна. След година престой във Виена семейството се установило в Канада. Маргарита завършва средното си образование в Торонто, след което започва следване на аеронавтика в Масачузетския технологичен институт (MIT) и защитава докторат по планетарни науки в Калифорнийския технологичен институт. Още като студентка Маргарита се проявява с научни статии за Марс, който е нейна отдавнашна мечта.

Д-р Маринова е била и автор на предложението, довело до революционно решение как да се подобрят условията за заселване на Марс - чрез използване на фреони, които предизвикват т.нар парников ефект.

* Маргарита е вдясно на снимката.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама