Kазвайте "не", без да се чувствате виновни


Kазвайте "не", без да се чувствате виновни
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че е толкова кратка, думата „не“ е една от най-трудните за произнасяне, ако някой ви помоли за услуга. Често някои хора се чувстват дори длъжни да кажат „да“, за да не разочароват някого или да не наранят чувствата му. Но да отказва, когато е необходимо, е едно от важните социални умения, които всеки човек трябва да развие у себе си, ако иска да контролира живота и времето си, пише Entrepreneur.

Защо е полезно да не се съгласявате с всичко, което ви помолят:

1. Помага ви да управлявате личното си време. Всеки път, когато кажете "да", въпреки че нямате достатъчно време, това води единствено до неудобството да преразпределяте минутите така, че да вмъкнете обещанието в графика си. Думата „не“ е полезна при управлението на личното ви време, тъй като ви помага да отсеете важните неща.

2. Защитава интересите ви. Вместо да хабите усилията си, за да угодите на някого, можете да се фокусирате в това да следвате собствените си цели и приоритети. Отказът е ефективен начин да защитите личните си интереси, без да позволявате някой друг да диктува посоката в живота ви. Това може да звучи егоистично, но вашата най-важна отговорност е да се погрижите първо за себе си.

3. Очертава границите на личното ви пространство. Поставянето на граници става по-лесно, когато околните разберат какво бихте и какво не бихте направили за тях. Освен това едно "не" алармира, че сте способни сами да взимате решения, без да се поддавате на външни влияния.

Как да казваме "не", без да изпитваме чувство за вина:

1. Кажете го навреме - вместо да давате празни обещания и да разочаровате човека като не успеете да изпълните поетия ангажимент.

2. Бъдете категорични в отказа си. Не опитвайте да се измъкнете от отговорност като давате напразни надежди, че може да поемете ангажимента, с отговори от типа на „може би“, „вероятно“, „сигурно“ и т.н. Хората ценят много повече откровения отказ, вместо увъртанията.

Прочетете останалите ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама