Полезни съвети за начинаещи мениджъри


Полезни съвети за начинаещи мениджъри
Снимка: iStock/Guliver

Повишението е хубаво нещо, но с новата мениджърска позиция идват новите отговорности, а с тях и по-голямо напрежение. Приливът на адреналин от сблъсъка с различна работна атмосфера може да доведе до паника и дори неадекватно поведение. Мисли като „Дали съм готов/а за тази по-висока позиция?“ и „Ще се справя ли с това?“ често спохождат младите мениджъри. Ако и вие сте в подобна ситуация, бъдете сигурни в едно - не сте сами. Всяка такава промяна изглежда като безкрайна битка в началото, но има начин да се справите с нея. Вижте съветите на Hubspot към всички начинаещи мениджъри.

1. Не се основавайте само на личната си оценка за работата си. Това не означава да сте безразсъдно незаинтересовани от собствените си резултати, но не бива да сте обсебени от тях. Важно е да не развиете синдрома, наричан от психолозите, „нагласа на производителността“. Той се изразява в това, че ако сметнете, че не се представяте добре, дори и да не е така, чувството на неудовлетвореност наистина ще повлияе на ефективността на работата ви – в негативен аспект. За да избегнете това, е нужна пренастройка на отношението ви към всяка нова задача. Приемайте предизвикателствата като възможност за придобиване на нови умения и знания, вместо като потенциална заплаха от провал.

2. Оставете егото си, преди да влезете в офиса. Когато очаквано (или не) повишение превърне доскорошните ви колегите във ваши подчинени, в първия момент може да се почувствате малко неловко и да не знаете как точно да подходите в комуникацията си с тях. Най-добре е да се отнесете със смирение. Не прекалявайте със самочувствието, защото фактът, че началниците са видели потенциал във вас, не означава, че всички останали знаят и могат по-малко от вас. Дръжте егото си под контрол, ако искате хората от екипа да ви уважават.

3. Направете обективна оценка на възможностите си. Преди да направите план за бъдещото си развитие, препоръчително е да дадете обективна оценка на лидерските си умения – какво знаете за ръководенето на хора; какво още искате да научите; в какъв лидер искате да се превърнете. Хората са склонни да се надценяват, когато си правят самооценка, което може да е проблем при постигане на бъдещите им цели. Трудно е да дадете безпристрастна оценка на собствените си постижения, но може да започнете от анализ на ситуациите, в които се чувствате комфортно или не, кои са най-добрите ви умения и къде не се чувствате толкова уверени във възможностите си и т.н.

4. Подхождайте към всичко като новак в сферата. Ако подходите към новата си позиция с мисълта, че сте експерт във всяко едно отношение, това може да доведе до подсъзнателно затваряне за възможности да научите нови неща. Мисленето като новак в сферата е много добра стратегия за всеки начинаещ лидер, тъй като ви прави по-възприемчив към нова информация.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ СЪВЕТИ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама