Силата на слушането - ключът към добрите разговори


Силата на слушането - ключът към добрите разговори
Снимка: iStock/Guliver

"Изкуството на добрата комуникация се концентрира върху способността ви да задавате въпроси и да слушате внимателно отговорите", казва световноизвестният бизнес лектор Брайън Трейси. Винаги можете да говорите за вашите идеи и разбирания, но за да владеете това изкуство, трябва да умеете да задавате правилните въпроси, да се изразявате добре и наистина да слушате и чуждите мнения.

Трейси освен лектор е и автор на редица бестселъри, последният от които е "Изяж жабата". Годишно консултира 350 бизнеса в световен мащаб, a в кариерата си е провел над 5 хиляди семинара пред 5 милиона души. На 19-ти февруари Трейси ще изнесе най-известния си семинар "Maximum Achievement 2.0" в София, който е в рамките на финалното му световно турне. В последната седмица преди събитието купете билети с последни намаления на briantracy.bg.

В разговора с един човек често можете да научите повече, когато слушате ефективно. Ето и четирите съвета, които дава Брайън Трейси, за да умеете да правите това.

Питайте отворени въпроси

Задавайте въпроси, които не изискват отговор "Да" или "Не". Те затварят разговора. Отворените въпроси насърчават събеседника да говори още, дори да сподели повече. Те ще ви помогнат да получите полезна информация.

Концентрирайте се да слушате

За да бъдете отличен събеседник, трябва да превъзмогнете желанието си да доминирате в разговора. Най-добрите събеседници са истински, весели и се интересуват от човека насреща. Те са доволни да слушат какво им се казва и допринасят за диалога.

Споделяйте разговора

Добрият разговор се движи леко и плавно. Независимо дали е между двама, или повече души, всеки трябва да има възможност да говори. Той е като топка, която се прехвърля от човек на човек, без никой да я задържа твърде дълго.

Ако смятате, че сте говорили дълго, спрете и задайте отворен въпрос на някого от групата. Така "хвърляте топката" и оставяте друг да говори.

Научете се да слушате добре

В един успешен разговор слушането е най-важното умение. Онези, които не го умеят, изпускат ценна и важна информация. Всички обичат да говорят, стига да съумеете да им зададете правилните въпроси. Чуйте какво имат да ви кажат.

Ето две неща от Брайън Трейси, които можете да направите, за да задействате слушането си:

1. Създайте си навик да задавате добри отворени въпроси във всеки разговор в отговор на проблеми или трудности. Това не само показва интерес, но и увеличава разбирането ви.

2. Поемете дълбоко въздух, отпуснете си и оставете другия да говори. Повтаряйте това, докато не станете отличен слушател.

Ако сте се вдъхновили и планирате да пристъпите към действие с упражненията на Брайън Трейси, то тогава семинарът на 19 февруари ще ви помогне да надградите още към започнатото. Освен с нови знания, умения и идеи, гостите ще си тръгнат и с личен едногодишен план за действие. През последната седмица преди събитието броят на билетите намалява. Вземете последните билети на briantracy.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама