"Мама" на Силви Вартан - разтърсваща изповед на една признателна дъщеря


"Мама" на Силви Вартан - разтърсваща изповед на една признателна дъщеря
Снимка: Колибри

Отношенията между майка и дъщеря винаги са специални. Но има някои, които са действително уникални. Майката на Силви Вартан е била необикновена жена и напълно логично става и необикновена майка.

Когато нещата вече не могат да се върнат назад, когато липсата изгаря сърцето ти, най-добрият начин да "възкресиш" спомените и да не позволиш да не си отидат никога е да ги превърнеш в книга. Точно това прави Силви Вартан, написвайки "Мама“ - тя обезсмъртява любимия си човек, но и прави достъпни за целия свят едни безценни спомени, отношения и опит, които могат да бъдат полезни на мнозина.

Съдбата изпраща Илона Майер, дъщеря на унгарски архитект, в България, където е командирован баща ѝ. Тук израства и тук се омъжва за Жорж Вартан, българин от арменски произход, тук ражда сина си Еди и дъщеря си Силви. И оттук по време на комунистическия режим емигрира във Франция. Тогава Силви е на седем години.

"Тя изпълва първите ми спомени. Все още не виждам нито баща ми, нито Еди, виждам само нея. Очите ѝ с цвят на мед, дъхът ѝ по бузата ми, прегръдката ѝ, откъдето откривам един странен свят.“

В живота на Силви Вартан няма ден, момент или секунда, в които майка ѝ да не е до нея. Първите години във Франция, белязани от бедността, те дори делят едно легло. Постепенно връзката между майка и дъщеря преминава на друго ниво, над злободневните теми. Може би именно заради това малкото момиче успява да въплъти мечтата си да стане артист, въпреки че първоначално майка ѝ е била против.

"- Скъпото ми момиченце!... Недей да мечтаеш. Учи се добре, вземи си матурата, за мен това ще бъде най-хубавият подарък.

- Не, мамо, чуй ме! Аз ще стана актриса и ще ти купя замък!

Тя клати глава.

- Няма смисъл от такива мечти, съкровище, бягай в леглото, моля те, иначе ще дремеш в клас утре над тетрадките."

Илона е образът на майката от приказките – топла, грижовна, вдъхновяваща, но и реалист, страхуваща се, предпазваща. Перфектна за Силви, след години Илона се съмнява дали не е ощетила другото си дете Еди, чиито събития в живота не се стичат по същия благополучен начин, както в този на сестра му. Силви Вартан осъзнава, че е била предпочитаното дете и вероятно този жест – създаването и написването на книгата, е опит да оневини майка си, ако не е била толкова добра майка за брат ѝ, колкото за нея.

"Мама" е ценна и с описанието на живота на Силви, спомените ѝ от първите години в България, преходът към живота във Франция, звездните ѝ години. Интересна книга, която може да заинтересува различни видове читатели.

Книгата би била прекрасен подарък за настъпващите коледни и новогодишни празници.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама