4 правила, които правят скандинавците най-щастливите в света


4 правила, които правят скандинавците най-щастливите в света
Снимка: iStock/Guliver

През последните години много проучвания показват, че Дания, Норвегия и Швеция са най-щастливите държави в света. Скандинавците следват определени правила, благодарение на които се радват на всеки ден и черпят с пълни ръце от живота.

1. Скромност и уважение към другите

В скандинавските страни съществува Законът на Янте, сбор от правила за поведението на хората:

Не трябва да мислите, че сте нещо специално.

Не трябва да мислите, че сте толкова добри, колкото сме ние.

Не трябва да мислите, че сте по-умни, отколкото сме ние.

Не трябва да се убеждавате, че сте по-добри от нас.

Не трябва да мислите, че знаете повече от нас.

Не трябва да мислите, че сте по-важни, отколкото сме ние.

Не трябва да мислите, че сте добри в нещо.

Не трябва да ни се смеете.

Не трябва да мислите, че някой го е грижа за вас.

Не трябва да мислите, че може да ни научите на нещо.

Макар че скандинавците се забавляват с този закон, той им помага да създадат едно наистина приятелско и отзивчиво общество. Скромността и уважението са другите високо ценени качества. Освен това, този закон прави хората по-малко арогантни и склонни към самохвалство.

2. Балансират между работа и семейство

Скандинавците знаят колко е важно отделят време на семейството. Повечето офиси в Дания работят до 17 часа. Освен това, датчаните никога не работят извънредно. В Швеция някои компании дори са въвели 6-часовия работен ден, за да могат да увеличат продуктивността и щастието. Семействата обикновено ходят в парковете, играят спортове и пътуват с близките си.

3. Семейни събирания

В Дания има една прекрасна дума, която означава създаване на уютна атмосфера и наслаждаване на хубавите неща в живота с приятели и близки. Става въпрос за "hygge". Това означава да стоите до огъня в студената вечер, да носите топъл пуловер, да пиете вино, да ядете вкусна храна - най-вероятно обградени от свещи. Hygge e основно за солидарност, комфорт, подкрепа и внимание от страна на най-близките и скъпите.

4. Реалистични очаквания

В своята книга "Happy as a Dane" Малене Ридал обяснява ключа към щастието на скандинавците. Една от най-важните тайни, за да живеете по-щастлив живот е способността да формулирате реалистични очаквания - но не спирайте да мечтаете и да си поставяте амбициозни цели. Ще откриете, че вашите приятели и близки ще ви изненадват приятно по-често.

Да се сравнявате с другите няма да ви помогне да станете по-щастливи също. Ние често сравняваме живота си с този на приятелите си в социалните мрежи, но това само ни прави по-нещастни. Просто спрете да сравнявате своите постижения с тези на другите и се радвайте на това, което имате и сте.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама