Как едно силно момиче победи стереотипите и сбъдна мечтата си


Как едно силно момиче победи стереотипите и сбъдна мечтата си

Когато Александра Кутас беше избрана да участва в модно ревю в Киев това не беше просто сбъдване на нейна мечта, а и победа за хората с увреждания в Украйна.

Облечена с дълга черна рокля, тя взриви публиката докато четирима елегантни мъже я носеха по подиума на дървен трон. Така Александра стана първият модел с увреждания, който беше централна фигура в подобно нашумяло събитие в страната.

"Мислех си, че ми се иска да мина по подиума и да покажа, че и момиче в инвалидна количка може да бъде възприемано като първокласен професионалист”, казва Александра. За 23-годишната украинка това е последния етап от дълго пътуване.

Тя е в количка от раждането си заради церебрална парализа и години наред се бори, за да пробие като модел в бившата съветска република, където хората с увреждания често остават встрани.

Кутас е изпращала писма на агенции за манекенки, но неизменно получавала учтиви откази. "Казваха ми, че съм много хубава, но няма как да ме представят, защото пазарът още не е готов за това”, казва момичето.

Александра е родена в град Днипро, в Източна Украйна и е посещавала обикновено училище. Това е било смело решение през 2000 година, когато този тип образование за деца със специални нужди е рядкост. В училището нямало рампи за колички или асансьори, затова бащата или дядото на ученичката я носели по стълбите, за да може да учи с останалите деца. „Да, беше много трудно, но в нашата страна по принцип е трудно да си човек с ограничена физическа активност. Всеки го знае”, обобщава Александра.

През 2012 Кутас обядвала в кафене, когато фотограф я попитал дали иска да стане модел. Тя се съгласила и много й харесало да бъде снимана, затова почнала да търси и други фотографи, с които да работи. "Когато разбрах, че искам да се занимавам с това, в целия свят нямаше нито една манекенка с увреждания”, казва Кутас и си припомня как е търсила модели за подражание.

Тогава случайно попада на ревю на дизайнера Александър Маккуин, в което участва Ейми Мълинс – спортистка от световна класа от параолимпиади, която дефилира въпреки протезите, които носи от коленете надолу.

"Това беше огромен стимул за мен, огромно вдъхновение. Чудех се дали щом това било възможно през 1999, защо да не е и сега за момиче в инвалидна количка”, казва Александра.

Когато италианската модна къща FTL Moda кани манекенки с увреждания за участие в последната Седмица на модата в Ню Йорк, Кутас усеща, че светът вече е готов за промяна.

Федир Возянов – 55-годишен украински дизайнер, никога не е очаквал вътрешният пазар да стане готов за такава драматична промяна. Но когато вижда Кутас и нейната увереност, Возянов си дава сметка, че и той самият е готов да се включи в това. "Хората не са еднакви. Всеки е различен”, казва дизейнерът. "Би било странно част от света да няма достъп до модния подиум”, обобщава украинецът.

Днес Кутас е не само перспективен модел, а и съветничка на кмета в родния си град. Тя помага за адаптацията на градската среда към нуждите на хората с увреждания, което е особено актуално на фона на продължаващия конфликт между правителствените сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна, в който загинаха над 10 000 души, а ранените са 23 000.

"Винаги има възможност да растеш, да се развиваш, да правиш нещо. Главното е да се създадат условия за тези хора, чиито огромен потенциал остава скрит”, подчертава Александра Кутас.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама