Ключът за щастието


Ключът за щастието
Снимка: iStock/Guliver

Учени опровергаха тезата, че хората трябва винаги да търсят удоволствието, за да се чувстват щастливи. Според проучване на Еврейския университет в Йерусалим хората може да се чувстват по-щастливи, когато изпитват емоциите, които желаят, дори и те да не са непременно приятни.

"Щастието е много повече от това просто да изпитваш удоволствие и да отбягваш болката. Щастието е да придобиеш опит, който има смисъл и е ценен, включително и емоции, които смятаме, че е правилно да изпитваме“, посочва водещият изследовател проф. Мая Тамир от Еврейския университет в Йерусалим, цитирана от научното издание "Сайънс дейли". "Всички емоции могат да бъдат позитивни в някакъв определен контекст и негативни в друг, независимо от това дали те сами по себе си са приятни или неприятни", допълва тя.

Изследването, което включва 2324 студенти от осем различни държави – САЩ, Бразилия, Китай, Германия, Гана, Израел, Полша и Сингапур, е първото, което установява връзка между щастието и изпитването на желани от нас емоции, дори и когато те са неприятни.

По време на проучването участниците са посочвали масово, че предпочитат приятните емоции, но невинаги. Така например 11% от хората са заявили, че искат да изпитват по-малко емоции като любов и състрадание. В същото време 10% от запитаните са посочили, че искат да изпитват повече негативни чувства като омраза и гняв.

Проф. Тамир дава два примера – ако някой не изпитва гняв, четейки за насилено дете, може би би искал да изпитва повече негативни емоции при новината за страданието на дете. Също така жена, която не може да изостави своя съпруг насилник, би искала да изпитва към него по-малко любов, която да я й пречи да го напусне.

В изследването са разгледани само една определена категория неприятни емоции, известни като негативни самоподхранващи се емоции, в които влиза омразата, враждебността, гнева и презрението. Други проучвания биха могли да разгледат влиянието на други чувства като страх, гняв, тъга или срам.

Положителните емоции, които са били проучени, са съпричастност, любов, доверие, страст, вълнение и задоволство.

Според проф. Тамир изследването може да хвърли нова светлина и върху нереалистичните очаквания, които много хора имат по отношение на собствените си емоции. "Хората в западните култури, и най-вече в САЩ, искат да се чувстват добре постоянно. Дори и да се чувстват добре през по-голяма част от времето, те може да мислят, че трябва да са още по-добре, което от своя страна може да доведе до това да се чувстват по-малко добре като цяло", смята тя.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама