Любимата на Левски, която го изгуби заради България


Любимата на Левски, която го изгуби заради България
Снимка: БГНЕС

На тази дата се навършват 180 години от рождението на един от най-обичаните и почитани българи - Васил Левски. Днес си спомняме за човека, който е жертвал живота си за своята страна и всички нас, които днес сме свободни. Но вместо да ви разказваме за делата му като революционер, ще ви представим Апостола от една друга гледна точка - любовна.

В училище ни учат за смелите му подвизи и жертвоготовност, но малка знаят, че той е бил сгоден.

Любимата му се е казвала Йова и била от заможно семейство. Той се влюбва в нея, докато е учител в карловското село Войнягово (1864-1866). Описват я като много красива и трудолюбива мома, която пленила сърцето на 27-годишния Васил. На седенките двамата често пели заедно любимата му песен "Мари заискали се мома и момък". Той дори й подарил гердан, купен от Пирот, който символизирал вричане. Всички очаквали, че двамата влюбени скоро ще се оженят, но един ден през 1866 Левски си тръгва изненадващо, изоставайки жената, която обича в името на по-голямата си любов - България.

След много време той се връща, за да й се извини и да й даде "изин", свобода да се омъжи, което тя прави и ражда момче. Макар че синът й може да стане търговец, тъй като баща му има дюкян, тя настоява да бъде учител, както любимия й Левски. По съвпадение или не тя умира на датата, когато Апостола е обесен - 19 февруари.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама