Никога не съжалявайте за миналото, то е наш учител


Никога не съжалявайте за миналото, то е наш учител
Снимка: iStock/Guliver

Никога не съжалявай за миналото, а го приеми като учител, защото то е точно това... Няма нищо лошо в това да правиш грешки. Грешките са част от живота и са от основно значение за растежа. Както гласи една мъдрост: „Щастието идва чрез добрата преценка, добрата преценка идва чрез опита, а опитът идва чрез лошата преценка“... Учителите от Изтока казват, че всяка стрела, която се забива в центъра на мишената, е резултат от сто несполучливи изстрела... Никога не се страхувай от неуспех. Неуспехът е твой приятел.

Склонни сме да се вторачваме в неуспехите си. Да ги преекспонираме. Да се окичваме с тях като с медали на черна слава. Превръщаме ги в емблеми на самите себе си. В граници, отвъд които вярваме, че нямаме сили да преминем. Оглеждаме се в тях като в огледало. Но не си даваме сметка, че огледалото е изкривено. И че образът, който виждаме, също е изкривен. Не си даваме сметка, че това не сме ние. Това е преобърнатата ни представа за самите нас...

Трябва да се научим да виждаме отново себе си. Отвъд миналото. Отвъд грешките. Отвъд разочарованията. Трябва да се научим отново да се вслушваме в сърцето си. Да се вглеждаме в очите си. Там е скрита истината. За нас самите. За волята ни. За вярата ни. За мечтите ни. За бъдещето, което ни принадлежи.

Из "Mонахът, който продаде своето ферари", Робин Шарма

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама