Вдъхновяващи цитати на Ошо


Вдъхновяващи цитати на Ошо
Снимка: iStock/Guliver

Индийският философ и мислител Ошо, Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, основател на духовното и философско движение "Ошо-Раджниш". Той има милиони последователи, които следват принципите му. Ошо има издадени над 600 книги, като днес ви предлагаме част от вдъхновяващите му мисли.

Всички ние сме уникални. Никога не питайте никого, какво е правилно и какво не. Животът е експеримент, в хода на който следва да се изясни какво е правилно и какво неправилно. Понякога може да постъпите неправилно, но това ви дава съответния опит, от който вие ще получите облага.

Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в едно направление и климат. Утре в друго. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. То се променя. То постоянно се променя. Трябва да имате проницателни очи, за да видите това. В противен случай, прахът пада, и всичко става постарому; изглежда, че всичко вече е било.

Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в любовта. Тогава ще познаеш - и това познание ще дойде от твоя опит. Това знаене няма никога да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкова повече ще знаеш, че остава много повече за узнаване.

Смелостта е движение в неизвестното и извън зависимостта от всички страхове. Смелостта това не е безстрашие. Безстрашието се случва, когато ставате все по-смел и по-смел. Това е върховното изживяване на смелостта – безстрашието е смелостта, която става абсолютна.

Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив или не.

Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.

Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало се побутнете. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте отново. Този, който може да е щастлив сам, е истинска личност. Ако щастието ти зависи от другите, то ти си роб, ти не си свободен!”

Тъгата дава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво извило клоните си в небето, а тъгата е като корените забили се в недрата на земята. И двете са необходими – колкото отива на високо, толкова се впива надълбоко.

Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.

Толкова ви е страх да не направите грешка... защото, ако сте свободни, естествено, ще направите някоя грешка. Но запомнете, това е начин на живот. Много пъти ще падате. Няма нищо лошо. Изправете се отново и се научете да не падате. Бъдете по-бдителни. Ще направите грешки, но не повтаряте същите грешки отново. Така човек помъдрява. Така човек става индивид, горд като кедрово дърво израснало на високо, достигнало звездите

Хората приемат всичко толкова сериозно, че това става бреме за тях. Научете се да се смеете повече. За мен смехът е толкова свят, колкото и молитвата.


 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама