Всички сме любов. И не само днес


Всички сме любов. И не само днес
Снимка: Мариана Гугалова-Atelier Guge

Обикновено сме свикнали на Свети Валентин да виждаме влюбени двойки, сърца, балони, шоколади... Постоянно четем как да зарадваме половинката си за празника и да му покажем любовта си. За съжаление често забравяме да кажем "Обичам те" на най-важния човек в живота ни. На нас самите. И именно за любовта си поговорихме с блогърката Юлия Атанасова от jubway.eu. Защото както каза самата тя: "Аз съм любов, ти си любов, тя е любов, той е любов, всички сме любов." Думи, в които ние силно вярваме.

Днес е Свети Валентин, какво за теб е любовта?

Любовта е най-силната емоция, която човешкото същество може да изживее. И е много трудно да бъде описана с думи. Защото сама по себе си думата любов не е същата като чувството любов. Думата любов служи за изразяване и на други чувства. Например, тя се използва за израз на обич към друг човек - когато казваме "Обичам те". Но също така изразява и удоволствие – обичам да ходя на йога, обичам лятото, обичам сладолед. Древните гърци са имали седем различни думи за израз на любов – към семейството, към приятелите, към партньора, към себе си, детската чиста и игрива любов, страстната любов, Вселенската безусловна любов.

Да, думата любов също така изразява човешката добродетелност из основите на състраданието, обичта и добротата.

Хората сме любов. Аз съм любов, ти си любов, тя е любов, той е любов, всички сме любов.

Защо е важно на първо място да обичаме себе си?

Любовта е eдно от най- неразбраните понятия във философията и в ученията за личностно развитие. А и в повечето любовни поеми и парчета.

И ако любовта е объркваща, то тогава любовта към себе си може да бъде много заблуждаваща. Затова натискам пауза на разговора за любовта към себе си и тук вмъквам състраданието и смирението. Чувството за състрадание е много по-топло и близко за повечето от нас. Затова да започнем от него. Защото да бъдеш състрадателен и смирен към към себе си е именно тази дълбока любов към себе си. И нямам предвид просто релакса в петък и следобедната дрямка в събота. Лесно е да обичаш себе си, когато всичко е наред. Но какво става ако си го казваме и по време на другата истина. Ако можем да съберем малко нежност за себе си, точно когато смятаме, че сме най-лоши, точно когато мислим, че заслужаваме критика или наказание – тогава сме на пътеката към здравословното самочувствие. Това не означава да не поемаме отговорност за постъпките си, да сме лоши, да не се чувстваме зле, че не сме спазили обещанията си… НЕ.

Но непосредственото състрадание към себе си след грешките ни, ни дава сила да предприемем следващите си най-добри крачки. Истинската любов към себе си трансформира омразата ни към себе си във внимание за себе си, а от това внимание се ражда и благостта. Първо към нас самите, после и към всички останали.

Какво виждаш, когато се погледнеш в огледалото?

Виждам момиченцето, което бях. Виждам жената, която съм сега. Виждам колко от мечтите на това детенце съм осъществила и съм щастлива. И виждам светлината в очите си, че мога да постигам още мечти.

Кои са нещата, които искаш да кажеш на всички, които обичаш и те обичат. Не само днес.

Че ги обичам много и съм им изключително благодарна, че са тук с мен, до мен и са част от живота ми.

Какъв за теб е идеалният Свети Валентин?

Музика, любов, радост и ароматно вино.

 

И тъй като ние от iWoman също като Юлия смятаме, че е важно да обичаме себе си и да казваме на близките ни колко много означават за нас, вдигаме наздравица и отпиваме глътка винено удоволствие от Rue Romance на  Domaine Boyar.

 

Облекло: Силва Йорданова, Silva Atelier

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама