Ако в този живот можеш, помогни на другите. Ако не можеш - не им пречи!


Ако в този живот можеш, помогни на другите. Ако не можеш - не им пречи!
Снимка: iStock/Guliver

Има една китайска поговорка, която гласи: „Ако искате щастие за един час, поспете. Ако искате щастие за един ден, отидете на риболов. Ако искате щастие за една година, наследете цяло състояние. Ако искате щастие за цял живот, помогнете на някого. ”

От векове най-големите мислители споделят едно и също нещо: “Щастието се намира в това да помагаш на другите.”

Единственият смисъл на живота е да служим на човечеството - Лев Толстой

Ние си изкарваме прехраната с това, което получаваме; ние създаваме живот от това, което даваме - Уинстън Чърчил

Печеленето на пари е щастие; да правиш щастливи други хора е огромно щастие - получателят на Нобеловата награда за мир Мухаммад Юнус

Да подадеш ръка на друг човек е нещо толкова добро за вас, колкото и за онези, на които помагате, защото това ви прави истински хора.

Дори научните изследвания предоставят убедителни данни в подкрепа на твърденията, че даването е мощен път към личностно израстване и трайно щастие. Помагането активира същите части на мозъка, които се стимулират от храната и секса. Да помагате на другите може би е тайната , която най-накрая разкриваме- да живеете живот, който е не само по-щастлив, но и по-здрав, по-богат, по-продуктивен и смислен.

Когато помагаме, трябва да запомним няколко основни неща!

Не е важно колко даваме, а колко любов влагаме в даването. Трябва да го правим от сърце и да не очакваме нищо в замяна.

Когато не можем да помогнем на другите, не бива да им пречим. Не винаги ще имаме възможността да дадем нещо от себе си за другите. Но въпреки това, трябва да ги мотивираме да продължат по своя път и да следват мечтите си.

Не забравяйте, че един от най-хубавите подаръци е времето.

Да дариш от времето си на някой често е по-ценен подарък за получателя и по-удовлетворяващ за даряващия, отколкото, например да подарите нещо материално. Не всички имаме една и съща сума пари, но всички имаме време на този свят, което тече с еднакви темпове и можем да дадем част от това време, за да помогнем на другите - независимо дали това означава, че посвещаваме живота си на някаква служба или просто даваме по няколко часа всеки ден на някой, който има нужда от нас.

И накрая искам да завърша с ценните слова на един мъдрец.

 Едно от нещата, които казва, е много трогателно:

 „Живеем много близо един до друг. И така, нашата основна цел в живота е да помагаме на другите. И ако не можете да им помогнете, поне не ги наранявайте.“

Ако всеки от нас обещае, че ще се опитаме да се посветим на процеса да си помагаме, да се развиваме и че ако не успеем да направим това, поне няма да се нараняваме един друг- колко по-хубав би бил животът!

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама