Как да се справим с паник атаките и тревожността (ВИДЕО)


Как да се справим с паник атаките и тревожността (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Когато се чувстваме разтревожени и напрегнати в дадени моменти, несъзнателно се фокусираме върху негативното състояние, в което се намираме. Премисляме и оценяваме влиянието му върху нас. Инстинктивно започваме да се борим с него, но всъщност борбата е със самите нас. В тази статия ще съсредоточа фокуса ви с няколко съвета как да контролирате нивото си на тревожност.

Изправете се лице в лице с проблема, който вече се е появил, вместо да се вкопчвате в списъка с възможните нещастия

Това помага и да се промени обезпокоителната ситуация. В някои случаи избягването на плашещите ситуации допълнително увеличава тревожността.

Сведете обхвата на тревогата си до един определен проблем, опитайте следното упражнение:

Запишете тревогите си и след това се опитайте да им отговорите рационално. Това не само ви помага да изложите проблемите и страховете си в перспектива, но и подсъзнателно насърчава човек да се почувства добре. Също така писането помага да живеете в настоящето, а не в бъдещето, където са страховете ви и което на практика не съществува.

Запомнете, че мислите не са факти. Само защото мислите нещо, не означава, че то е истина. Тревожните мисли често са нерационални и изкривени, хората имат склонността да мислят най-лошото в дадена ситуация.

ПАНИК АТАКИТЕ - МОДЕРНАТА БОЛЕСТ НА 21 ВЕК (ВИДЕО)

Включете успокояващи дейности в ежедневието си

Отделете поне един час в четене на любимата ви книга, рисуване, писане в дневник. Опитайте да ограничите онова, което е вероятно да доведе до чувство на тревожност, като постоянното следене на новините или социалните медии.

Наспивайте се добре

Недостигът на сън може да доведе до много сериозни последствия. Освен че вреди на физическото ви здраве, липсата на сън често предизвиква безпокойство и стрес. Понякога тази липса се превръща в порочен кръг, тъй като в последствие и самата тревожност започва да пречи на съня ви. Следвайте режим, който ви позволява да си почивате достатъчно и сами ще се убедите колко голям ефект може да има тази малка стъпка.

Контролираното дишане пречи на безпокойството в мозъка, като активира парасимпатиковата нервна система. В пристъп на силна тревожност дишайте дълбоко и спокойно с диафрагмата си за около 5-10 мин. Като се стремите издишването да е по-дълго като времетраене от вдишването. Тази дихателна практика доказано успокоява нервната система.

Правете редовно физически упражнения и сведете кофеина до не повече от 300 милиграма на ден (едно еспресо или капучино съдържа 80 милиграма).

Усмихвайте се, постарайте се да влезете в образа на усмихнат човек и ако сте упорити, ще забележите как неусетно се превръщате в такъв... Усмихвайте се напук на всичко!

Тревожността може да е симптом и на по-сериозно състояния, като депресия или тревожно разстройство, например. Обърнете се към психолог, който ще ви помогне да извървите пътя към вашето дълбоко спокойствие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама