Носталгия и любов в "Дъщерята на художника"


Носталгия и любов в "Дъщерята на художника"
Снимка: Емас

Романът на "Дъщерята на художника" Глория Голдрайх навлиза в дълбочина във взаимоотношенията в семейство на Марк Шагал, където гений, страст и дълг са неизменно вкоренени.

Във френското селце Моншове, скрит от хаоса на пулсиращия с новото време Париж, но и достатъчно близо до него и до бохемата, към която принадлежи, през 30-те години на миналия век живее Марк Шагал. Живее в красивото обкръжение на Белла, своята голяма, единствена и неувяхваща любов, всеотдайна съпруга и муза, и на тяхната дъщеря Ида. Преминали през ада на бягството от родния Витебск в Русия, нежелани като евреи във втората избрана родина - Германия, семейство Шагал са намерили покой и защита сред зидовете на романтична старинна къща, в двор с ухаещи люляци. Марк е вече признат художник, в чиито странни образи и композиции, в цветовете, дошли ненадейно от изтока, Париж вижда гения. Белла е отдадена на семейството и на своите стихове и спомени, които документира в изящна проза. А между двамата и в техния свят на възвишеност и красота расте малката Ида, закриляна като парниково цвете от бурите и палещото слънце, от пороите и сушите на реалния живот.

И нито Марк, нито Белла забелязват, че тяхното малко момиченце вече навършва седемнайсет...

Ида, девойка с разцъфваща необикновена красота, очаква с нетърпение втория летен лагер в живота си. Предната година родителите ѝ са позволили за пръв път в живота ѝ да се отдели от тях. И тя е срещнала любовта - младия студент по право Мишел.  След цяла година раздяла младежкото увлечение избуява в неудържима страст. И завършва с брак. Несполучлив и за двамата.

Ида прави опити да рисува, баща ѝ мечтае да я види своя наследница, но явно геният в семейството е един. С времето младата жена вижда своето призвание в друго - да бъде в помощ на баща си, да направи творчеството му достояние на света. Израснала сред най-големите имена на епохата - Пикасо, Матис, Липшиц... - тя разбира, че големият творец е безсилен да се справи с баналните неща от ежедневието, включително със сметките си. Че в днешното време, ако не те види светът, ще те забравят. И картините на Шагал тръгват за Лондон, Ню Йорк, Венеция, Берлин... Не след дълго настъпват лоши времена за евреите и във Франция - Шагалови трябва да бягат в Америка. С 500 картини! Ида е навсякъде, Ида е за всичко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама