Блогърката Мария Стоянова: Когато пътувате, се оставяйте да бъдете изненадани


Блогърката Мария Стоянова: Когато пътувате, се оставяйте да бъдете изненадани
Снимка: личен архив

Ако сте от хората, които обичат да четат за пътувания, със сигурност сте попадали на Travelling Buzz - цветният и полезен блог на Мария Стоянова. В него тя разказва за множеството си приключения, но и дава ценни съвети на други пътешественици за дестинации както в България, така и в чужбина. Профилите ѝ във Facebook и Instagram пък са следвани от хиляди хора. Кои са любимите ѝ дестинации, каква според нея е дефиницията за приключение и какво харесват познатите ѝ чужденци в България - ето какво сподели пред Expert.bg Мария по тези и други теми.

Здравей, Мария. Би ли разказала как и защо реши да си направиш блог за пътешестване?

Идеята за блога се зароди след първото ми пътуване извън България - преди 5 години в слънчева Сицилия. След него, започнах да планирам редица пътувания, за които не намирах достатъчно информация. Затова реших да започна да споделям.

Блогът ти е на английски език, значи ли това, че е насочен предимно към чужденци?

Да, блогът ми е само на английски език. Има няколко причини за това. На първо място, много чужденци нямаха представа какво може да се види в България. Не е най-популярният избор за пътешествениците, затова и нуждата от информация на английски език е налице.

От друга страна, пътувайки в България, се сблъсквам с много трудности. Поставих се на мястото на чужденците, които идват тук, без да разбират езика. Затова реших чрез блога си да помогна на пътуващите чужденци, които се интересуват от България, а и от другите ми пътешествия, които често са на не толкова популярни места.

Предполагам, че си общувала с доста хора от други държави, посетили България. Какви са впечатленията им от страната ни?

Много от чужденците, които посещават България, нямат представа какво да очакват. Затова и най-често са приятно изненадани. Чужденците наистина харесват храната ни, планините и малките китни градчета.

Пишеш, че искаш да вдъхновиш читателите си да се впускат в повече приключения. Какво обаче е приключението според твоята дефиниция? Дали става въпрос само за пробване на екстремни спортове например или може да бъде нещо лично спрямо интересите на всеки?

Според мен, приключението е да излезеш от собствената си комфортна зона. За някои това може да бъде екстремен спорт, за други нещо просто като да избереш нов път до офиса. Смятам, че всеки постоянно трябва да търси нови приключения, за да се наслаждава максимално на живота и да опознава себе си и света.

В тази връзка – кое е най-незабравимото ти приключение, преживяно по време на пътуване?

Това лято се научих да карам сърф… без да мога да плувам. Изпитвам и страх от дълбока вода. За мен това беше истинско приключение, което трудно бих забравила. Винаги ще помня и скока с парашут в Испания - едно от най-екстремните неща, които съм правила.

Двете приключенски седмици, прекарани в Индия с автобус, както и обиколката с влак на Мароко и прехода в Атласките планини, отново в Мароко, са също неща, които трудно биха излезли от ума ми.

Случвало ли ти се е да се разочароваш от пътешествие, за което си имала големи очаквания?

Случвало се е дадено място да не е това, което хората са описвали. Според мен е важно да пътуваш без предубеждения и да се оставиш да бъдеш изненадан.

Кои са любимите дестинации на Мария и какъв съвет за пълноценно пътуване дава - прочетете в пълния текст на интервюто в Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама