Ефросия Благоева – за дизайна и виното с любов


Ефросия Благоева – за дизайна и виното с любов

Обичаме да пием вино, но определено не може да се наречем познавачи. Е, това не важи за Ефросия Благоева, която е на "ти" с тази популярна напитка, любима на много българи. Тя има не само интересно име, но и интересна професионална съдба – художничка, дизайнер на дрехи и интериор, а също така и винен дегустатор. И не само обича да пие вино, но и да пише за него. Заедно с Яна Петкова и Ивайло Игнатов притежават вино бар – Grape Central. Място, чийто интериор е дело на самата Ефросия. Заведенението се отличава с качествени вина, около 320 вида, и прясна и вкусна храна, която ще задоволи и най-изискания вкус.

Опишете се с 3 думи.

Оптимист, човек, който постоянно прави нещо, за да създава красота и добър приятел.

Имате интересно име. На кого сте кръстена?

На моята баба. Ефросия е старогръцко име и означава весела, жизнерадостна, благоразумна

Кое е първото нещо, което правите сутрин?

Има два варианта – да пия кафе и да взимам душ или да взимам душ и да пия кафе.

Кафе или чай?

Преди пиех само чай, но от няколко години и кафе. Денят ми започва първо с кафе, след което с чаша зелен чай.

Без какво не излизате от вкъщи?

Без ключ, пари и план за деня.

Каква искахте да станете като малка?

Първо балерина, а след това художничка. Като малка ходех на уроци по балет, но изведнъж пораснах много на височина, заради което ми казаха, че вече не съм подходяща. Бях нещастна, но за малко, тъй като през цялото това време исках да стана и художничка. Имаше и много кратък период, когато исках да стана лекар, за да помагам на хората, но това да бъда художник надделя.

А станахте?

Всъщност завърших Металопластика, след което Изкуствознание. Около 20 години съм се занимавала с дизайн на дрехи, след което започнах да се интересувам по-професионално от вино, дегустация, да пиша за вино и храна. По-късно с моята партньорка Яна Петкова направихме и вино бар, така че виното стана една неделима част от моя живот.

Как се зароди любовта ви към виното?

Имах много приятели, които ми носеха бутилки от чужбина, тъй като преди години в България масово се предлагаха нискокачествени вина. Заедно ги дегустирахме и обсъждахме и така постепенно се разви моята любов към тази напитка. Завърших курс по сомелиерство при Андрю Бел, след което започнах да се обучавам сама, да пиша за вино. В момента работя в списание DiVino, участвам в дегустационна комисия, която оценява всички вина на българския пазар. Няма ден без темата вино в моя живот.

Какво предпочитате – червено, бяло или розе?

Нямам предпочитания към нито едно от трите. Зависи от храната, настроението ми и с какви приятели го споделям.

Кое е най-скъпото вино, което сте опитвала?

"Шевал Блан“, като някой път една глътка от него може да струва 400 евро.

С коя популярна личност бихте изпила бутилка вино?

С режисьора Дейвид Линч.

Как се роди идеята за вашия вино бар Grape Central?

Яна Петкова отдавна имаше идея да направи вино бар, а аз да се погрижа за интериора. Така харесахме помещението на ул. „Цар Самуил“ 45, което преди е било фурна. Видях потенциала на мястото и дадох всичко от себе си, за да се превърне в уютно пространство за споделяне на вино и добра храна. С Яна се познаваме повече от 10 години и си имаме пълно доверие, затова не беше трудно да вземем решението за общ бизнес.

Имате ли наблюдения какви хора идват в Grape Central?

Хора от различни възрастови групи и професии, които освен че имат любопитство и отношение към виното и харесват вкусната храна, търсят разнообразие в избора си за съчетаване на тези два компонента. Менюто ни е кратко, но качествено, дело на Ивайло Игнатов, а винената листа предлага 320 вина от цял свят. Широко са застъпени и българските изби. Веднъж месечно организираме дегустационни вечери, на които представяме различни страни или области, например Франция, Испания, Гърция, Турция, Португалия и други със съответната регионална кухня и вината им.

Какво най-много харесвате в себе си?

Харесвам, че съм перфекционист в нещата, които правя. Когато се захвана с нещо, гледам да го докарам до край и то да бъде завършено според моите критерии.

А какво бихте променила?

Бих искала да махна от плещите си малко от моята мъдрост и сериозност, които съм натрупала в течение на годините. Да върна младостта си.

3 неща, които обожавате да правите?

Да чета, да се виждам с приятели и да пия вино с тях.

На какво не можете да устоите?

Животът ме е научил да мога да устоявам на всичко.

Една жена трябва да...

... е добра, състрадателна и да има добро излъчване, за да привлича около себе си позитивна енергия.

Снимки: Славея ЙордановаSlaveya's photography

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама