Марина Байрактарова за вдъхновяващите жени и любовта


Марина Байрактарова за вдъхновяващите жени и любовта

Всяка една от нас е изпадала в моменти, когато се е чувствала самотна, непривлекателна, сякаш целият й свят няма смисъл. Марина Байрактарова се е заела със задачата да ни направи вдъхновяващи жени, които знаят какво искат от живота и как да го постигнат. Тя е психолог, консултант по женственост и връзки и определено обича това, което прави.

Опиши се с три думи?

Вдъхновяваща, цветна, чувствителна.

Какво е първото нещо, което правиш сутрин?

Усмихвам се на себе си и на новия ден.

Кафе или чай и по колко?

Капучино с мед и канела в голяма чаша за "Добро утро".

Не излизам от вкъщи без...

Ключовете си, за да мога после да се прибера.

Каква искаше да станеш като малка?

Писателка, а по-късно и водеща на радио предаване.

А стана?

Здраво работеща млада жена в сферата на корпоративния свят.

Ти си работила като супервайзор човешки ресурси в голяма компания, а сега си треньор по личностно развитие. Защо напусна сферата на бизнеса и започна да се занимаваш с психология?

Аз избрах психологията за свой път, когато бях на 17 години и така завърших Психология в Софийския Университет. Оттогава всички работи са ми свързани с хората и техните таланти. За мен да съм психолог е по-скоро връщане към съществения смисъл на тази дума, а именно душа, дух, пеперуда. Когато си част от голяма корпорация, се съобразяваш и с правилата, и със стандартите, които са там. Да съм психолог, консултант по женственост и връзки, за мен означава да се съобразявам изцяло и само с душата на жената, която стои пред мен, с нейното лично темпо, с нейната лична история. Тя е най-важната - няма цели, няма постижения, няма доказване, догонване, пазарни дялове. Има лична, топла, жива, истинска връзка на подкрепа, опознаване и разбиране на другия.

Завършила си академията за треньори на Наталия Кобилкина. Кои са най-важните неща, които научи от нея?

Срещата ми с нея ме отключи по отношение на моя контакт с моята майка и баща, въобще моята връзка с корените ми. Чрез академията и тренингите аз в момента съм в силен контакт с моята вътрешна сила, с моята дарба, с моята дълбока женска мъдрост.

Най-ценното, което почувствах от нея, защото научих е само работа на ума, е човек да бъде в силата си, да предава на хората не умни думи и красиви текстове, а лично преживените си промени и осъзнавания, чувствата и вътрешния си свят, енергията си, автентичното и единствено себе си.

Вдъхновявам се от нейната лична сила, от дълбоките и красиви медитации и способността й да те поведе към едно вътрешно пътуване към себе си, в което да си дадеш разбиране, обич и грижа.

Ти самата организираш тренинг "Бъди Вдъхновяваща жена“. Кажи каква е вдъхновяващата жена и няколко лесни стъпки как може да станем такава?

За мен вдъхновяващата жена е тази, която има връзка с корените си, която умее да общува с тялото, сърцето и душата си. Вдъхновяващата жена разбира в себе си и красивото, и грозното. Тя обича да се усмихва, да си реши косите, да гали тялото си, да е мила със себе си и в същото време да казва открито "Не", да показва автентичното себе си и да защитава това, което обича и да има силата да слага И вместо ИЛИ.

Има лесни упражнения, има простички неща, които може да правим за себе си всеки ден, но промяната в нас иска действие. Така че, за да кажа цялата истина, лесно упражнение е да си галиш цялото тяло, докато слушаш любимата си песен, но се иска голямо сърце, вътрешна сила и решение за грижа, за да го направиш дори само веднъж.

Теб какво те вдъхновява?

Нежна прегръдка, топли думи, време с моите любими хора на сърцето, един танц, среща с красива музика, любимата ми книга "Бягащата с вълци", филм, онзи момент, в който са докоснали сърцето ми и повече не съм същата, но съм повече себе си, срещата с нови хора, природа, култура.

Имаш и лекции на любовна тематика. Кои според теб са основните проблеми на съвременната жена в отношенията й с мъжете?

Често забелязвам, че жените не са свързани със своята автентична женственост. Забравили са как да бъдат едновременно нежни, разбиращи и в същото време с лична сила и присъствие. Пример за такава жена е героинята от филма "Аватар".

Също така, искат от мъжете да бъдат големи и силни жени, да бъдат като нас и не изследват автентичното мъжко и какво всъщност е то и как допълва автентичното ни женско.

В резултат жените споделят, че трудно срещат подходящия мъж за тях, трудно получават и дават, объркани са как да споделят богатия си емоционален свят, как да изграждат връзка с мъжа, в която да липсва подчинение, жертвеност, власт.

С какво може да те впечатли един мъж?

С остроумие и нежност. С това да умее да споделя вътрешния си свят, да умее да ме разсмее и с широки възгледи за света и приемане на разнообразието по тази планета.

А да те отблъсне?

Тесногръдие, агресивно поведение, прекалена докачливост.

Кое е най-романтичното нещо, което някой е правил за теб?

Когато една вечер моят приятел ми донесе стетоскоп, за да чуе сърцето ми. Най-силният момент за мен беше, когато аз чух собственото си сърце и усетих живота в себе си. Разплаках се, защото осъзнах колко истински ценно е да сме във връзка с него и със себе си.

Какво най-много харесваш в себе си?

Харесвам, че съм чувствителна, многолика, творческа и търсачка.

А какво би променила?

Не искам толкова да променя, колкото да разбера тази моя нетърпеливост на моменти.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Да танцувам кизомба, да работя дарбата си и да се движа към интересни места.

На какво не можеш да устоиш?

На ягоди, сладки приказки, лятно нощно небе в планината, топла прегръдка от любимия човек, черешово червило, масаж.

Една жена трябва...

Ще ви споделя един от любимите ми откъси от любимата ми книга "Бягащата с вълци". "Начините и средствата да живеете с инстинктивната природа са много и отговорите на най-дълбоките ви въпроси се менят, както се мените вие и светът, затова не може да се каже "Напревете това и това, точно в този ред и всичко ще е чудесно.” Но през живота си съм се чудила как вълците живеят в такава хармония. Затова ви предлагам още сега да започнете с която и да е точка от следния списък. Онези, които се борят, може би ще е най-добре да започнат с последната.

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТ НА ВЪЛЧИЦИТЕ

1. Яж.

2. Почивай.

3. Междувременно скитай.

4. Бъди вярна.

5. Обичай децата.

6. Спори на лунна светлина.

7. Наостри уши.

8. Грижи се за костите.

9. Прави любов.

10. Вий често.

Какъв е твоят свят?

Красив и грозен, радостен и тъжен, творчески и пресъхнал, топъл и студен, спокоен и буен, смел и страхлив, обичащ и мразещ, интересен и безинтересен, шумен и тих, цветен и черно бял, светъл и тъмен, многолик!

Каня читателките на iWoman.bg да се запознаят с нея и да чуят полезни съвети за женственост на БЕЗПЛАТНАТА й лекция “10 тайни на вдъхновяващата жена”, която ще се проведе на 10.6, 19:30-21:30. За записване и повече информация на beinspiringwoman.wordpress.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама