Михаела Добре: Благотворителният базар на IWC ще ви докосне до културите на близо 60 страни


Михаела Добре: Благотворителният базар на IWC ще ви докосне до културите на близо 60 страни
Снимка: Личен архив

Тъй като наближава Коледа, когато празнуваме със семействата си, ви призоваваме да се замислите за хората, на които им е трудно да се радват на този ден. За всички онези, които не очакват с нетърпение празника, защото са болни или пък нямат средства да отрупат трапезата и да сложат подаръци под елхата.

И ако искате тази година да помогнете на нуждаещи се и да сторите добро, може да го направите като посетите 23-ти Благотворителен базар на Международен женски клуб - София. Той ще се проведе на 3 декември в Интер Експо Център.

Базарът обединява усилията на повече от 50 държави и техните култури, чиято цел е набирането на средства за множество български каузи – здравни, образователни, социални.

Ние от iWoman сме медийни партньори на благотворителното събитие, затова ще ви запознаем с една от главните фигури зад тазгодишното издание на базара - Михаела Добре, кординатор на базара. Тя е от Румъния и силно вярва, че добрите дела са заразни и не трябва да спираме да ги правим.

Вие сте главният кординатор на тазгодишния Благотворителен базар на Международен женски клуб - София. Какво да очакваме на 3-ти декември?

Ще имате възможност да опитате традиционна храна, да си купите ръчно направени сувенири и да се насладите на музика и танци от близо 60 държави. "Светът идва при вас" за един ден всяка година през последните 23 години.

Какъв е мащабът на събитието в Интер Експо Център?

Тази година близо 60 държави ще представят своята култура и традиции на около 80 щанда.

Какви са предизвикателствата при организирането на такова голямо събитие?

Започнах с подготовката преди 6 месеца с идеята, че Базарът ще се състои независимо колко усилено трябва да работя и резултатът от него ще направи живота на други хора по-добър. Късметлийка съм, че имам невероятен екип, а също така партньори, приятели и спонсори, които приеха да се присъединят към нас, за да се случи това събитие. Изключително много се радваме, когато успеем да отметнем още една задача, което ни доближава до реализирането на това събитие.

Вие сте от Румъния, но от известно време живеете в София. Какви според вас са разликите в начина, по който народите ни празнуват Коледа?

Доколкото съм забелязала, откакто съм в София, основната разлика между нас е езикът и азбуката, но дори те не са 100% различни. Имаме много повече общи неща, отколкото очаквах преди да дойда тук.

Ние празнуваме коледните празници по същия начин: украсяваме елха, слушаме коледни песни, окачваме лампички по прозорците и приготвяме обилни ястия (често включващи свинско месо). Хората, които спазват религиозната традиция, постят, ходят на църква преди Коледа, за да слушат хора и да пеят коледни песни.

Децата пишат писма до Дядо Коледа и го чакат в коледната вечер да дойде и да им донесе подаръци под елхата. Семейството се събира и младите посещават родителите си или близки роднини. Деца ходят от къща в къща, за да пеят коледни песни и биват възнаграждавани с вкусна храна.

Наскоро научих, че споделяме една и съща традиция. На 1-ви януари децата пожелават на възрастните хубави неща за предстоящата година. На румънски е "sorcova", а на български "сурвакане".

На кого ще помогнете тази година със събраните средства?

След Базара започваме процес по кандидатстване за всички благотворителни организации и фондации, които биха искали да получат средства от печалбата. От парите, които събрахме миналата година, около 350 000 лева, подкрепихме 23 различни проекта.

Повечето от тях са свързани с деца, образование и здраве като "Child and Space" (организация, работеща с деца в процес деинституционализация), "Агапедия" (помагаща на деца в неравностойно положение) "Заедно в час" (осигуряваща добро образование на деца), деца с онкохематологични заболявания, "PINK Foundation" (организация, помагаща на деца да развият своя потенциал).

Други проекти са свързани с бежанци, "Council of Women Refugees in Bulgaria", "The refugee’s project with CVS and Caritas" или "Soup Kitchen", проект на BNP Paribas България, който осигурява на граждани в неравностойно положение топла храна през студените зимни месеци, от декември до март.

Пълният списък с благотворителните организации, подкрепяни от Фондацията на IWC София, може да бъде намерен на сайта iwc-sofia.org.

Защо трябва да посетим базара, организиран от Международен женски клуб - София?

Ежегодният Благотворителен Базар е най-голямото събитие в България, където хората могат да си купят храна, сувенири, напитки, книги, ръчно изработени продукти, да се насладят на артистични представления и в същото време да участват в благотворително събитие.

Цената на билета е дарение и ви дава достъп до международна среда, която е трудна да достигнете в рамките на един ден. Може да посетите Европа, Азия, Африка или Америка и да се докоснете до техните култури и традиции и в същото време да се чувствате като у дома си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама