През обектива на Мирослава Дерменджиева


През обектива на Мирослава Дерменджиева

Усмихнете се, защото вие сте прекрасни! Ако не мислите така, просто трябва да застанете пред обектива на Мирослава Дерменджиева. Тя е професионален фотограф и създател на фото студио Vesper. Мира снима предимно потрети, като споделя, че нейна слабост са женските. "Жените сме удивителни създания, в които се крият толкова различни светове, толкова различни емоции и мисли, които искам да разбера и да предам чрез камерата си."

Опиши се с 3 думи.

Искрена, дисциплинирана и мечтателка.

Кафе или чай и по колко?

Чай в неограничени количества, всякакъв и по всяко време.

Без какво не излизаш от вкъщи?

План какво ще правя, чанта и червило.

Каква искаше да станеш като малка?

Учителка, за да има кой да ме слуша или поне да се прави, че ме слуша.

Ти си професионален фотограф. Кога и как се влюби в магията на снимането?

Преди 7 години, докато си гледах нещо в интернет, попаднах на моето творческо вдъхновение, което тогава беше в образа на манекенката Виктория Йовчева в една много впечатляваща за мен черно-бяла фотосесия на фотографа Никола Борисов. Тогава разбрах, че има и други снимки, различни от тези на маса, върху маса или под маса.

Ти си фотограф на студио Vesper. Как попадна там и какви снимки най-често правиш?

Фото студио Vesper е голямата мечта на живота ми и доказателство, че мечтите стават реалност. Създадох студиото с много мисъл, любов и ентусиазъм. Обожавам това място, то ми е като втори дом. Влизайки вътре, си мисля каква късметлийка съм, че работата ми всъщност ме кара да се чувствам като у дома си. Снимам портрети, не мога да кажа какво снимам най-често, защото при мен идват хора от всякакъв пол и възраст, за да направят снимки на себе си или да подарят такива на близък човек.

Много хора смятат, че са нефотогенични, преди да бъдат снимани от професионален фотограф. Каква е тайната?

О, да. Това са най-често жените. За съжаление ни е вкоренено да сме крайно критични към себе си. Понеже и аз съм жена знам какво е винаги да се притесняваш какво ще стане, дали ще излезеш красива и т.н. Тайната е просто да отидеш да си направиш снимки и да видиш сама всъщност колко си красива точно в този момент.

Може ли една фотосесия да повдигне самочувствието на една жена?

Със сигурност. Всяка дама преди самата фотосесия се настройва психически. Обмисля какъв грим и прическа да направи, с какви дрехи и аксесоари да се снима, в каква роля да влезе. След снимките се чувства като фотомодел и тя действително е. Всички жени имат различни дадености и различна красота и когато се погрижат и помислят за себе си, впоследствие са безкрайно щастливи, че са влезли в тази роля. Чувството е невероятно, казвам го от личен опит, защото аз самата също съм си правила фотосесия и знам как се чувствах след това, незабравимо е.

Наближава 14-ти февруари, Денят на влюбените, защо да подарим професионална фотосесия?

Защото, за разлика от романтична вечеря, букет цветя или какъвто и да е друг подарък, който остава в съзнанието като спомен, фотосесията е единственият спомен, който има материален облик. Снимките са за цял живот. Фотосесията е емоция, запечатана на камерата, и впоследствие прекрасна снимка окачена на стената в дома ти, която всекидневно ще ти напомня за този отдавна отминал момент и незабравим подарък. Още повече, че винаги ще можеш реално да покажеш на внуците си каква красавица е била баба им.

Кое е най-голямото ти фотографско предизвикателство?

Всяка една фотосесия е предизвикателство, хората са различни, ситуациите са различни, така че аз се вълнувам винаги, когато правя снимки.

Как би описала стила си на снимане?

Преди всичко обичам ефирните женствени снимки с пастелни тонове.

А какво най-много обичаш да снимаш?

Жените са любимата ми тема, моята муза и вдъхновение. От малка се възхищавам на грацията и красотата, която излъчват жените независимо от възрастта, стила и културата си. Жените сме удивителни създания, в които се крият толкова различни светове, толкова различни емоции и мисли, които искам да разбера и да предам чрез камерата си.

3-те най-важни неща, които си научила от професията си?

Търпение към хората, няма лошо време и винаги имай резервна батерия и карта памет.

Какво най-много харесваш в себе си?

Аз съм интроверт и винаги съм харесвала това, че каквото и да става, мога да водя безкрайни разговори със себе си, при това доста по-интересни от тези с повечето хора. Умея да оценявам света вътре в мен.

А какво би променила?

Бих искала да съм по-категорична и когато не съм съгласна с нещо, да си го кажа направо, без да се притеснявам, че някой ще се обиди.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Обожавам да играя с кучетата ми, да се разхождам в природата и да чета мъдри книжки.

На какво не можеш да устоиш?

На сладко и на хубав парфюм.

В началото на 2016 сме, какви цели си си поставила за тази година?

Искам да направя изложба на тема, която занимава съзнанието ми от известно време. Вълнувам се от екзистенциалните въпроси на живота, кои сме и къде отиваме. Как протича животът и какво ни очаква след това. Смятам всичко да е пречупено през призмата на... жените, разбира се!

Една жена трябва...

Да знае, че не съществува думата "трябва", нашите думи са: "бих могла, ако съм в настроение" и "настина го желая".

Какъв е твоят свят?

Приказка, в която понякога съм добрата фея, понякога съм и злата вещица.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама