Семейният терапевт Неви Боджукова: В любовта няма място за компромиси


Семейният терапевт Неви Боджукова: В любовта няма място за компромиси

Надали има по-хубаво чувство от това човек да полети на крилете на любовта и само мисълта за любимия да събужда усмивка върху лицето. Но в любовния живот на всички двойки рано или късно се появяват трудности, които могат да ги отдалечат от пътя на щастието. Някои успяват да устоят на кризите в отношенията, други обаче губят ключа към хармонията и разбирателството. А какво е нужно на едно семейство, за да бъде истински щастливо? На този и още други въпроси ще ни отговори семейният терапевт Неви Боджукова.

Тя завършва "Социални дейности" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2006 година, а няколко години по-късно и магистърска програма "Управление на институциите за социална работа". Интересът й към взаимоотношенията в двойката и темата за любовта я насочват към "Семейно консултиране”. В момента изучава "Позитивна психотерапия" в "Дружеството по Позитивна Психотерапия в България".

Разкажи ни с няколко думи за себе си

Този въпрос ме кара да се замисля за това колко по-лесно е да слушаш за някого, отколкото да говориш за себе си. И тъй като в моята работа аз повече слушам, отколкото говоря, сега ми се иска да благодаря на всички, които са ми разказали за себе си. Коя съм аз? Аз съм просто жена и това страшно ми харесва. Обичам всичко, което се крие зад тази красива дума - женствеността, нежността, майчинството, женската слабост и сила, творчеството, раждането, животът. Професията ми дава възможността да се докосвам до всичките страни на женската същност и най-вече до жената, която се бори да обича и да бъде обичана красиво. Такава съм и аз – жена, която обича.

Кафе или чай и по колко?

Кафе с мляко, но без захар. И задължително в приятна компания.

Не излизаш от вкъщи без?

Да съм целунала детето и любимия мъж.

Трите най-важни неща, които научи от своите клиенти?

О, те не са само три. Всеки от тях ме е научил на нещо, всеки от тях ме е докоснал и е оставил своя отпечатък. Научих, че любовта няма определение, правила и ограничения.

Какво е любовта и какви компромиси трябва да се правят в нейно име?

Любовта просто се случва - тя е жива и изисква да се грижим за нея. В нея няма място за компромиси, там нищо не се прави насила. Достатъчно е само да й позволим да се развива и променя, а не да се стремим да я запазим една и съща. Така както ние порастваме и се променяме, така се променя и тя. Така както ние имаме хубави и лоши дни, така ги има и тя. Ако се научим да я откриваме във всичките й образи и трансформации, а не да я контролираме и определяме, ще усетим колко красива и силна става тя.

Може ли да се каже, че българското семейство е здраво?

По-скоро е издръжливо. То носи до последно трудностите на гърба си и това се случва, защото може би не е научено да търси помощ, а да търпи и да се справя само. Някои успяват, други не. За щастие все повече семейства решават да потърсят специалист, който да им помогне и да ги подкрепи, за да съхранят любовта и хармонията помежду си.

Какви грешки в отношенията допускат най-често двойките?

Има някои вредни модели на поведение, които много често пречат на двойката. Това са критикуването, заяждането, подценяването, обвиненията и агресията към партньора. Много често това „вредно” за връзката поведение е реакция на наранен човек. По този начин той „наказва” другия, вместо да се опита да сподели проблема и да поиска помощ.

Изневярата ли подтиква хората да потърсят помощта на семеен терапевт?

Не. По-скоро трудностите в общуването и отношенията между партньорите, невъзможността им да излязат сами от вредните модели на поведение, за които споменах по-горе. Това от своя страна пък води до липсата на близост, доверие, разбиране и подкрепа. Всъщност, ако всички гореизброени неща са добре, изневярата едва ли би стояла като проблем в двойката.

Мъжете или жените са по-склонни да търсят щастието при трети човек?

Бих казала, че по-склонен да търси нещо е НЕ щастливият човек. Хората вярваме, че някой друг ще ни даде това, което ни липсва, някой друг ще ни спаси, ще ни обича по-силно, ще ни прави щастливи. Щастието всъщност зависи от нас самите, а не от някой друг, ние можем да го споделим с него, но не и да го получим!

Как да разберем, че една връзка е безперспективна, преди да са започнали проблемите?

Понякога не връзката, а ние самите не сме готови да бъдем в нея или пък тя не отговаря на определени наши очаквания. За да сме наясно с връзката е важно да разбираме и познаваме добре себе си. Това е, което трябва да разберем най–напред!

Защо двойките предпочитат да живеят под един покрив, без брак?

Всяка двойка сама избира как да живее и всяка си има своите причини за това. Някои избират брака и вярват, че той е прекрасен ритуал и задължителна част от живота и историята на семейството. Други може би не вярват в неговата значимост и просто нямат потребност да узаконят връзката си. Фактът, че има много двойки, избрали да живеят без брак доказва, че любовта няма нужда да е призната от закона, за да съществува.

Има ли начин да запазим искрата в дългогодишна връзка?

Има. Тази искра я носим в себе си, тя ни кара да се усмихваме на човека до нас, да го целуваме, да му се радваме, да го прегръщаме, да го изненадваме, да го насърчаваме, да го оставяме да бъде себе си… Да го обичаме без условия! Същото обаче трябва да изпитваме и към самите себе си, само така ще можем да запазим искрата.

Какви съвети бихте дали на нашите читателки по случай предстоящия Ден на влюбените?

Бих ги посъветвала да бъдат Жени! От тях не се изисква да могат и да знаят всичко, за да са равни на мъжа или повече от него, напротив! Бих ги предизвикала да си позволят да бъдат слаби, да се оставят да бъдат закриляни и обгрижвани, да позволят на мъжа да бъде силният. Бих им пожелала да обичат и преоткриват себе си всеки ден!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама