Стела Христова и мистериозният свят на индийските рисунки с къна


Стела Христова и мистериозният свят на индийските рисунки с къна

Рисуването с къна, наричано още "махенди", е старо колкото цялата ведическа култура. Красивите и загадъчни фигури, разположени по различни части на женското тяло, вече са се превърнали от традиционен ритуал в моден аксесоар за много дами. Какво обаче наистина се крие зад древното изкуство ще ни разкаже Стела Христова – Сачи, която е създател на редица творчески ателиета, посветени на индийската култура.

Опиши се с 3 думи.

Учител по индийска култура. 

Кафе или чай и по колко?

Вода за предпочитане -"Аз съм вкусът на водата“ казва Кришна в БХагвад Гита. Няма по-сладко от нея.

Без какво не излизаш от вкъщи?

Без броеницата си, винаги може да се отдаде удобен случай за малко медитация.

Разкажи ни повече за тази древна боди арт традиция. Какво всъщност е махенди?

Махенди е старо изкуство с корени в Индия и в Близкия изток. Представлява рисуване с къна. Уточнявам – къната е растение, безопасно и дори с лечебни свойства. Нека не бъркаме къната с черни тушове за тяло или други бои за боди арт. Цветът на рисунката с къна е кафяв с различни нюанси.

Рисуването с къна е израз на стремежа към красота, хармония и здраве. В древна Индия рисунките символизирали търсене на духовно просветление, връзка с божественото в нас и около нас. В по-нови времена къната е част от сватбените ритуали в много култури - прави връзката между младоженците силна и трайна.

От кога се занимаваш с това и как се запали?

Рисувам с къна от близо 5 години. Момичетата, които идваха на различните курсове по индийска култура, които провеждах, ме провокираха да включа и това изкуство към заниманията ни.

Татуировките с мастило обикновено означават нещо много специално за човека, който ги носи. При рисунките с къна има ли някакви символи и фигури, които да носят определено значение?

Сама по себе си къната е символ на здравето и любовта. Разбира се, отделните фигури имат значение, но поне за мен самият досег с къната е вече символ на нашата женственост, чистота и духовност. Кръгът е смятан за символ на Бог, новото начало, кръговрата в живота; лотосът на непорочност и мъдрост; паунът – на семейството, чандрика (кашмирче) - майчината любов, женското състрадание; мандалата – на вселената, растенията – на израстване и развитие и т.н.

Напълно безопасна ли е къната за кожата?

Ако къната е 100% натурална е безвредна за кожата, дори лекува определени кожни заболявания и алергии. Заздравява коса, кожа и нокти. Но често в къната, предлагана на пазара, има и други примеси - бъдете внимателни и четете съдържанието.

Как трябва да се поддържа една рисунка, за да остане максимално дълго върху тялото?

Добре е предварително да сме хидратирали кожата си. Рисунка върху суха кожа пада бързо. След като веднъж имаме махенди върху себе си, е добре редовно да се мажем с масла. И разбира се - да мием по-малко чинии.

Напоследък все по-често виждаме махенди сред известните личности. Може ли да се каже, че това изкуство се е превърнало в мода за Запада?

Да, и аз забелязвам увеличаване на интереса към това източно изкуство. Красиво, женствено и много екзотично. Връща ни към усещането да сме жени.

Всички индийки ли са изрисувани? Какви са вярванията, свързани с този древен ритуал?

Индийките се рисуват за сватби и около големите празници. Не пречи да го направят и по всяко друго време. Но все пак на къната се придава елемент на тържественост. Докато в арабския свят къната е ежемесечен ритуал, свързан с цикъла на жената и нейното здраве.

Българките страхуват ли се от непознатото? Има ли много дами, които искат да се изрисуват?

Страх – не, любопитство - да. Впечатлението ми е за много отворени към света жени. Желаещите за къна се увеличават всеки изминал ден. Все пак сме на кръстопътя между Европа и Азия, няма как влиянието на Изтока да не стигне до нас.

 

Снимка: Юлиан Попов

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама