Светла от Vanilla & Me създава торти-изкуство


Светла от Vanilla & Me създава торти-изкуство
Снимка: Личен архив

Както е казала великата Джулия Чайлд: "Парти без торта е просто среща". И ние сме напълно съгласни с нея. А ако е торта на Vanilla & Me, ще можете да се поглезите с уникално произведение на изкуството. Зад марката стои Светла Петрова, която създава невероятно красиви и вкусни сладки изделия. Запалва се по сладкарството случайно, но както ще се убедите сами, тя е родена за това. Майстори тортите и сладките си с желание, любов и внимание към всеки детайл.

*За тези от вас, които са на диета, не гарантираме, че докато четете интервюто няма да ви се прияде сладко.

Опиши се с 3 думи.

Цветна, организирана и упорита.

Без какво не излизаш от вкъщи?

Без малко грим.

Каква искаше да станеш като малка?

Дизайнер на дрехи.

Занимавала си се с рисуване, дизайн, а сега майсториш уникално красиви торти. Кога и как се роди любовта ти към сладкарството?

Любовта ми към сладкарството се роди съвсем неочаквано, тъй като до преди това винаги съм се стремяла да се храня здравословно и сладкото да не ми е пред очите. Съвсем съзнателно избягвах да приготвям каквито и да било сладки неща. Веднъж просто видях едни красиви декорирани бисквити и много силно ми се прииска и аз да направя нещо подобно. Оказа се много по-трудно, отколкото очаквах и неуспешните опити ми подействаха като стимул да се науча в крайна сметка. Започнах да търся в интернет различни рецепти и техники, така попаднах на невероятно талантливи блогъри, които окончателно ме запалиха по това изкуство.

Твоите торти и сладки са произведение на изкуството, колко време ти отнема, за да ги сътвориш?

Правенето на торта е дълъг процес, който може да продължи с дни в зависимост от сложността и обема на декорацията. Започвам с изпичането на блатовете, следва приготвянето на крема и сглобяването. След това е желателно тортата да престои в хладилник няколко часа. Следва измазването с маслен крем или ганаж, който има за цел да придаде идеална гладкост на тортата и да създаде подходяща основа за следващата стъпка – обличането с фондан. След като тортата е облечена със захарно тесто, идва ред на декорацията, която ако е под формата на цветя, рисунки или фигурки, може да е подготвена и предварително. Обичам да изпипвам детайлите си и затова понякога правя дадена рисунка или фигурка по няколко пъти, докато аз самата съм доволна от резултата.

Коя е твоята любима торта като вкус?

Нямам си любима, обичам всякакви комбинации

Коя е тортата, която ти е била най-голямо предизвикателство?

Всяка торта ми е била предизвикателство по някакъв начин. Аз не работя по каталог, а обичам всяка следваща да ми бъде различна и да ме предизвиква с нещо ново, което не съм правила досега. Най-трудно ми беше в началото, когато нямах никакъв опит, разбира се. Спомням си колко продукти съм изхвърляла, тъй като нищо не се е получавало и съм тичала до магазина за нови. Как съм плакала и съм се заричала, че това е последната ми торта, но на следващия ден си давах сметка, че няма да се дам толкова лесно. Тук е моментът да кажа, че едва ли щях да напредна толкова, ако не бяха съветите и опитът на други момичета, които се занимават с това и които на драго сърце винаги са ми помагали.

Ти си заобиколена от толкова сладко, как се поддържаш във форма?

Поддържането на форма при мен никога не е било даденост, а нещо, което трябва съзнателно да избирам и полагам съответните усилия. Обградена или не с торти и сладки, съм имала периоди, в които съм се отпускала и такива, в които съм се хранила здравословно и съм тренирала, а резултатите са били на лице. Декорирането на торти за мен е много повече от храна, която приготвям, то е изкуство, хоби, което обичам. Мисля, че решаващ фактор за това да си във форма е правилното разбиране за това от какво се нуждае тялото ти, за да е здраво и тонизирано и решителност да водиш такъв живот.

На какво не можеш да устоиш?

На това да отида на хубав курс, с който да науча нова техника.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ НЕЙНИТЕ СЛАДКИ ТВОРЕНИЯ ТУК!

Какво най-много харесваш в себе си?

Харесвам това, че съм упорита и не се отказвам лесно, когато съм си поставила цел.

А какво би променила?

Бих искала да съм по-уверена.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Обичам да рисувам, пиейки кафе и слушайки хубава музика, обичам целия процес в създаването на торта или серия бисквити – от зараждането на идеята до фотосесията накрая, обичам пътуванията и дългите разходки със семейството и приятелите ми.

Имаш 2 малки момиченца, на какво искаш да ги научиш?

Преди всичко искам те да пораснат обичани и ценени, такива каквито са, със своите способности и таланти. Да вярват в Бога, да уважават и приемат себе си и останалите хора около тях. Да открият своята цел и това, което ги зарежда и да го следват.

Вярно ли е, че любовта на мъжа минава през стомаха?

Предполагам има доза истина, въпреки че при нас храната едва ли някога е била основният фактор. С мъжа ми се обичаме много преди да се науча да готвя. Щастлива съм, че той сигурно е най-непретенциозният мъж що се отнася за храната. Винаги е подхождал с уважение и разбиране към това, което му сервирам, дори и да не се е получило, така както трябва. Когато пък е вкусно, не пропуска да го отбележи. Не си ме представяйте като онези жени, които прекарват деня си около печката и винаги сервират на семейството си първо, второ и трето. Истината е, че ежедневието ми е толкова забързано, че единствено гледам да има нещо сготвено за хапване, много често съвсем набързо. Торти и сладки изкушения вкъщи приготвям само за специални поводи, тъй като не смятам, че това е подходяща храна за всеки ден.

Една жена трябва...

Да намери това, в което е най-добра и да го развива.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е по-забързан, отколкото ми се иска, често имам усещането, че времето не ми стига за нещата, които трябва и искам да направя. Но въпреки това той е изпълнен и с много удовлетворение, красота и усмивките на децата ми, които го правят прекрасен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама