Вио: Йога ни учи да се наблюдаваме и осъзнаваме тук и сега


Вио: Йога ни учи да се наблюдаваме и осъзнаваме тук и сега
Снимка: Личен архив

"Вдишайте, издишайте..." Тази реплика ще я чувате постоянно, ако практикувате йога, защото дишането е в основата на тази древна духовна и физическа практика. Това ще ви каже й Виолета Димитрова, която е превърнала йогата в свои начин на живот и професия. Тя е на 24 години, преподавала е йога в Лисабон, в момента го прави в едно столично студио, а също така раздвижва служителите в няколко офиса. Вио, както е по-позната, прави йога с любов и благодарност, което ще го разберете, ако посетите неин клас. И да, може да стои на глава и други сложни асани, от които повечето хора ахват. Но, както споделя тя: "Най-ценното, което йога ми даде, е умението да се наблюдавам - да изследвам емоциите и реакциите си".

Опиши се с 3 думи.

Емоционална, грижовна и любопитна.

Каква искаше да станеш като малка?

Първо си мечтаех да стана актриса, по-късно поетеса и накрая психолог. Оказа се, че това, което правя сега, донякъде е комбинация от трите.

Кога се влюби в йогата и с какво те спечели?

Йога ме грабна още преди тийнейджърството ми. Първоначално с красивите пози, а впоследствие и с моралните принципи, които изповядва и вътрешното удовлетворение, до което води.

Защо и как реши да водиш практики по йога?

Търсех знание и опит за личностното си израстване. По пътя обаче с лекота се отвориха врати и възможности за мен като учител и избрах да не бягам от тях. Винаги съм искала да бъда сред хора, да давам от себе си и да бъда полезна. Затова все още правя това, което правя.

Кое е най-грешното вярване относно практикуването й?

Митовете за практиката са много. Един от тях е, че това е религия. Не е! Йога е обвързана с философия, която разглежда битието и смъртта, предлага определени принципи за спокоен и здравословен живот, но не налага преклонението пред никой Бог. И тъй като йога учи на любов, смиреност и единство, тя не пречи на религията, а напротив, допълва я. Друго вярване е, че йога е свързана предимно с огъвкавяване и разтягане, като в действителност една балансирана и функционална практика развива както гъвкавост, така и сила, издръжливост и стабилност. Тук ще свържа и друг мит – че практиката винаги е монотонна, еднообразна и скучна и не е подходяща за хора, които обичат динамичността. Вече има толкова много стилове и методи в йога, че тя е абсолютно достъпна и интересна за хора с всякакви нужди и интереси – физически и духовни.

Кой е най-ценният урок, който си научила от нея?

Мисля, че най-ценното, което йога ми даде, е умението да се наблюдавам – да знам кога, какво и защо ме разтърсва, да изследвам емоциите и реакциите си и да търся причините за тях и накрая да се извинявам, осъзнавайки думите и действията си.

Кой е любимият ти стил, асана и защо?

Аз се променям постоянно. Всеки ден съм различна и съответно ме влече нещо ново. Това се отнася и за практиката ми. Сега съм в период, в който съм се отдала на движения в стил Виняса флоу и това е така, защото този метод позволява свобода и импровизация според моментното състояние. Което отговаря и на въпроса за любимата асана – когато имам прилив на енергия и сила, обожавам всички пози, балансиращи на ръце, но когато съм изморена и отпаднала, се отдавам на дълъг престой в детска поза или Шавасана.

Какво те предизвиква?

Светът ни. С мистерията си, с всичките неочаквани ситуации и "случайности", с постоянните трансформации и обрати, с особеностите на човешкия разум и емоция, с поведението на природата... Предизвиква ме да го изследвам, да го разгадавам, да се развивам с инструментите, които ми предлага и да не му се противопоставям, а напълно да му се отдавам.

Как те промени йога?

Генерално. Направи ме самостоятелна и самодостатъчна. Благодарение на йогата ценя спокойствието, времето, тялото и пространството си. Промяната обаче не е приключила. Сигурна съм, че тепърва практиката и средата ще ме дооформят като човек, жена и преподавател.

Йога обикновено е нещо, което хората практикуват в свободното си време. За теб е професия. Имаш ли други хобита и занимания?

Имала съм различни хобита през времето, но на никое не съм била отдадена. Точно в момента търся нов тип движение и усещане и се записах на курс по въртене на пой. Да видим дали ще съм достатъчно постоянна, за да не се самозапаля.

Какво най-много харесваш в себе си?

Може би умението да се адаптирам, запазвайки автентичността си.

А какво би променила?

Нерешителността и неорганизираността си.

Една жена трябва...

да се чувства уютно в кожата си.

Какъв е твоят свят?

Променлив. Понякога тих, лежерен и безгрижен. Друг път хаотичен, драматичен и разтърсващ. Хубав е балансът между двете.

ТУК МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВИО :)

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама