Запознайте се с жената, която изхвърля само 300 гр боклук годишно


Запознайте се с жената, която изхвърля само 300 гр боклук годишно
Снимка: Jacqui J. Sze

След като сте прочели заглавието, най-вероятно се чудите как е възможно това. И да, наистина Беа Джонсън го постига, което ни окуражава, че има бъдеще за планетата ни, ако последваме примера й (или поне някои стъпки).

Ежедневно изхвърляме толкова много боклуци, които всъщност могат да бъдат рециклинирани, вместо да замърсяват околната среда, чието състояние и в момента е критично. Именно това е вдъхновило французойката да промени начина си на живот и да стартира своя блог Zero Waste Homе. В него тя окуражава хората по света да живеят по-обикновено и да ограничат до минимум отпадъците си. Преди дни тя изнесе лекция в София по покана на сдружението "За Земята", а ние имахме удоволствието да ни разкаже повече за проекта си.

Какво ви провокира да промените начина си на живот и да започнете “Zero waste one”?

През 2006 година избрахме да се преместим в централната част на града (Ню Йорк бел.р.), за да имаме възможността да стигаме пеша навсякъде (училище, магазини, кафенета, кино, театър и т.н. )

Преди да намерим своята малка къща, една година живяхме под наем в апартамент, където се нанесохме само с най-необходимите потреби (всичко останало съхранявахме в склад). Веднага осъзнахме плюсовете на това да живееш с по-малко: имахме повече време да правим нещата, които са важни за нас, като например да прекарваме повече време със семейството и приятелите си, както и да опознаваме света и да се забавляваме на открито. Когато по-късно си закупихме къща наполовина по-малка от предишната, се освободихме от 80% от вещите си (включително и тези, които бяхме съхранявали на склад).

Доброволната опростеност беше първа крачка към живота ни без "излишества". Вследствие на това, имахме повече време да започнем да четем за проблемите на околната среда (някои ме шокираха, други ме накараха да плача). Тогава решихме да променим начина си на живот и да елиминираме отпадъците от живота си заради бъдещето на децата си. В средата на рецесията, съпругът ми напусна работата си, за да започне консултантска компания за устойчиво развитие, а аз поех грижите за къщата и начина ни живот. От този момент живеем без отпадъци!

Кое беше най-трудното нещо в началото на вашата трансформация?

Най-голямото предизвикателство за нас беше намирането на баланс, да установим кое работи за нас и кое не. Нямаше книги или блогове за това как да живееш без отпадъци, когато стартирахме през 2008 година. Така че търсих в интернет алтернативи и изпробвах много рецепти. В един момент се намерих изключително заета с приготвянето на домашни неща: правих кашкавал, хляб, йогурт, соево мляко, масло и т.н. Някои от тези идеи бяха прекалено екстремни, заемаха прекалено голяма част от времето ми и в последствие се отказахме от тях. Разбрахме, например, че няма нужда да правим хляб, когато можем да го купих, без да е опакован директно от пекарната.

Твърдите, че за една година сте изхвърлили само половин килограм боклук. Как е възможно това?

Всъщност, нашият годишен боклук е половин литър, което се равнява на около 300 грама. Това, което правим, за да генерираме отпадъците, не е тайна. Както споменах в книгата си "Zero Waste Home", вкъщи следваме на правилото за 5-те "R" – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (бел.ред. Отказваме, Намаляваме, Използваме повторно, Рециклираме, Разлагаме) Отказваме се от всичко, от което не се нуждаем, като пластмасови чаши, чинии и т.н. Намаляваме това, от което се нуждаем – дрехи и мебели. Използваме повторно - дрехи втора употреба, буркани, шишета. Рециклираме това, от което не можем да се откажем и останалият боклук може да бъде разложен в почвата.

Според вас, кой е най-големият проблем на нашето общество, що се отнася до проблема с отпадъците?

Пластмасовите изделия за еднократна употреба! Ако сте участвали в почистване на района ви, няма начин да не сте забелязали, че обикновено пластмасовите опаковки замърсяват улиците и моретата.

Можете ли да ни дадете няколко лесни съвета, с които да намалим боклука си?

Нулата в "Zero Waste" прави това да изглежда страшно и трудно за постигане. Но всъщност съвсем не е толкова трудно, колкото изглежда. Превърна се в лесно и естествено начинание за нашето семейство, като просто следвахме правилото за 5-те "R".

- Отказваме се от това, от което не се нуждаем – Когато започнах да експериментирам с "нулевите отпадъци", забелязах, че колкото и да намалявам и рециклирам, отпадъците продължават да се трупат. Затова добавих и отказването в списъка. В обществото ни се дават безплатни неща на регулярна основа – найлонови торбички, нежелана поща, тестери и т.н. Когато ги приемаме, това създава търсене, съответно започват да се произвеждат още повече и се създава една неустойчива практика. Затова започнете да ги отказвате.

- Намаляваме това, от което се нуждаем – Преди години си мислех, че да намаляваш в името на околната среда означава да купуваш по-малко неща. С течение на времето, разбрах, че оптимизацията на дома е също толкова важна. Колкото по-малко използваш дадени вещи, толкова по-малко ще се чупят и ще трябва да ги хвърляш. Освен това, по време на експеримента, дори изкарахме пари, продавайки ненужните вещи.

- Използваме повторно – Това винаги ми се е виждало ужасно. Причерняваше ми от самата мисъл как ще трябва да вкарам в употреба буркана от кисели краставички или опаковката от кисело мляко. Но когато го направих по моя си начин, си промених мнението коренно. Пазаруваме с платнени торбички, празните буркани ги използваме за съхранение на сирене или други продукти, използваме кърпи вместо салфетки. Знаете ли, че 15% от цената на един продукт отиват за пакетиране? Определено ми харесва да пестя пари, наслаждавайки се на красивия си килер, пълен с буркани, а не с грозни опаковки.

- Рециклираме – Мислех, че правя достатъчно за околната среда, рециклирайки един контейнер с боклуци на седмица. Оказа че, че предишните точки от списъка са много по-ефективни! Вече се стараем да рециклираме само това, което не можем да използваме отново, но пък и не можем да се откажем от него. Отнема наистина много енергия и ресурси да се преработи нещо, затова не бива да мислим за един рециклируем боклук като за последна инстанция преди депото.

- Разлагане – Ако преди години някой ми беше споменал, че "разлага" отпадъци, щях да го обявя за побъркано хипи. Е, вече научих, че компостирането е лесно, естествено и няма мирис. Има много различни системи, които да отговорят на нуждите и спецификите на всяко домакинство.

Как да започнете? Първото и най-важно нещо, което човек трябва да направи, е да каже "Не". Не на брошурите, на визитните картички, на нежеланата рекламна поща, на пластмасата. Приемането на тези неща насърчава производствената индустрия и води до загуба на ценни ресурси. Отказът е първото правило, с което да тръгнете по пътя на простия живот, по пътя на "Zero waste".

Какво е вашето послание към българите?

Бях в София само за един следобед, но публиката ми показа, че вашият народ е готов за живот с "нулеви отпадъци". Видях и че има много опции за хранителни стоки без опаковки, на грамаж. Ще видите, че този начин на живот е пълна противоположност на това, което си мислите – той не лишава, а подобрява стандарта. Не се страхувайте да го промените, защото предимствата са толкова големи.

Имайте по-малко, изхвърляйте по-малко, живейте повече!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама