10 знака, че страдате от хроничен стрес


10 знака, че страдате от хроничен стрес
Снимка: iStock/Guliver

Забързаното ежедневие и купищата задачи може би са пречка пълноценно да се грижите за собственото си здраве. Това се отразява негативно не само на физическото, но и на психическото ви състояние. Редовното пренебрегване на нуждите на тялото ви може да доведе до хроничен стрес. Вижте кои са знаците и помислете дали се припознавате в тях. Ако това е така, е време да си вземете почивка.

1. Постоянно сте уморени

Въпреки че спите достатъчно, постоянно се чувствате изтощени и уморени. Още със самото ставане искате отново да се върнете в леглото и да продължите да спите спокойно. Без значение колко часа сте почивали, умората е част от ежедневието ви. Това е първият ясен признак, че нещо не е наред и трябва да обърнете внимание на състоянието си.

2. Не се справяте със стресовите ситуации 

Преди сте били готови във всеки един момент да посрещнете трудностите и да ги преодолеете с хъс и борбеност, но сега сякаш това изобщо не е така. Не се чувствате готови да се справите с препятствията и дори често нямате желание да се опитате да го направите. Постоянно се притеснявате и не можете да предприемете нужните действия, за да постигнете целите си.

3. Често се будите и сънувате кошмари 

Неспокойни сте и това ви кара да се будите често през нощта или да сънувате кошмари. Проблемите със съня са много сериозни и могат да доведат до депресия и тревожност. Ето защо, ако често се будите през нощта, потърсете причината за състоянието си. Можете да опитате CBD масло за подобряване на качеството на съня ви.

4. Чувствате се притеснени 

Постоянното притеснение също е признак на хроничен стрес, защото той не влияе само на физическото, но и на психическото ви състояние.

5. Не можете да издържите без кофеин 

Това се случва, когато тялото ви изгуби естествените източници на енергия, а това е вследствие на хроничния стрес. Приемът на повече алкохол също е признак, че имате проблем. С тези субстанции се опитвате да потиснете стреса и притеснението, но истината е, че с тях нещата се влошават.

6. Нередовна и болезнена менструация 

Имате силни болки по време на менструация, която много вероятно е нередовна. Това се случва вследствие на дисбаланс в половите хормони, което е предизвикано от прекалено голямото количество стрес.

7. Кожни проблеми 

Всеки един кожен проблем, дори малката пъпчица, е възможно да е свързан с вашето емоционално и психическо състояние.

8. Нямате настроение 

Загубили сте напълно чувството си за хумор и започва да Ви става навик да се карате с близките си хора. Това е така, защото се чувствате прекалено напрегнати и стресирани. Трудно се справяте със задачите на работното място и обвинявате колегите си за вашите грешки, които също се появяват заради хроничния стрес.

9. Пушите много 

Значително сте увеличили цигарите. За да се справите със стреса, търсите "утeха" във вредните си навици.

10. Вие ви се свят 

Когато се изправяте от легнало или седнало положение, започва да ви се вие свят и дори ви причернява. Причината е нарушеният баланс на електролити в тялото ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама