Какво се случва, когато спрете месото


Какво се случва, когато спрете месото
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вероятно всеки, който се старае да живее здравословно, в един или друг момент се е изкушавал от вегетарианството. Няма защо да се тревожите, никакви драматични промени няма да има в биохимията ви, ако спрете да ядете месо. Което все пак не означава, че няма да има ползи. Ето ги и тях:

Може да свалите килограми

Макар целта на вегетарианството да не е отслабване, твърде възможно е да свалите 3-4 килограма, минавайки на по-лек и зеленчуков хранителен режим, показват медицинските проучвания.

В червата ви могат да се развият някои здравословни бактерии – и в началото да получите подуване. Тялото ви произвежда храносмилателни ензими, които преработват белтъчините и в месото, и в растителната храна, и това няма да се промени, когато спрете да ядете месо. Въпреки това, несмилаемите въглехидрати в растителните храни могат да променят чревната флора. Според изследванията, тези въглехидрати могат да доведат до нарастване на популацията от полезни бактерии.

Понеже ще отнеме известно време на храносмилателния тракт да се адаптира към тези промени, в началото може да се чувствате подути и да отделяте повече газове. Но бъдете търпеливи, заслужава си – растителната диета снижава риска от различни хронични заболявания.

Може да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания

Изследване, проведено сред 76 000 мъже и жени със сходен лайфстайл показва, че смъртността, причинена от исхемична болест на сърцето при вегетарианците е с 24% по-ниска, отколкото при тези, които консумират месо. Вероятно това се дължи на антивъзпалителните свойства на растителната храна.

Може да изгубите вкус не само към червеното месо

Цинкът е елемент, който изпълнява много функции в човешкия организъм, включително и подсилване на имунната система. Но този минерал, който се съдържа основно в стридите и червените меса, отговаря също за вкуса и слуха. За да предотвратите тяхното отслабване, трябва да приемате допълнително цинк от други източници. Макар че в белия боб, ядките, пълнозърнестите и млечните продукти има известно количество цинк, съдържащата се в тях фитинова киселина може да попречи на абсорбцията му. В резултат вегетарианците се нуждаят от 50% повече цинк от консумиращите месо. Препоръчителната дневна доза за жени е 8 мг, което означава, че за вегетарианките тя нараства на 12 мг.

Мускулите ви може да се нуждаят от повече време за възстановяване

Белтъчините са много важни за изграждане, поддържане и възстановяване на мускулите след физическо натоварване. Източникът на белтъчините – растителни или животински – няма значение, просто тези от растителен произход действат по-бавно. Затова се препръчва на трениращите вегетарианци да приемат след тренировка протеините си в течна форма – например смути с кокосово, бадемово или оризово мляко, плюс въглехидрати под формата на плодове за възстановяване на запасите от гликоген, които тялото използва по време на упражненията. Можете да опитате следната рецепта: ¾ чаша обезмаслено кисело мляко, 1 банан, ½ чаша замразени ягоди, ½ чаша замразени боровинки, 1 чаша спанак, 1 с.л. фъстъчено масло, по 1 с.л. ленено семе, конопено семе и семена от чия и ¾ - 1 чаша прясно мляко.

Може да се нуждаете от хранителни добавки, но не много

Според проучванията, вегетарианците могат да си набавят чрез храната същите количества желязо, калций и витамин B12, колкото тези, които консумират месо. Но ако се притеснявате, че не приемате достатъчно от тези елементи (включително и споменатия по-горе цинк), можете да включите в диетата си хранителни добавки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама