Ресторантите на Джейми Оливър фалираха


Ресторантите на Джейми Оливър фалираха
Снимка: Getty Images/Guliver

Британската верига ресторанти на Джейми Оливър, един от най-известните готвачи в света, подаде молба за обявяване в несъстоятелност - отчасти и поради засилената конкуренция и ескалиращите наеми в местните търговски райони.

Банкрутът на веригата ще остави 1000 души без работа и ще възобнови притесненията за местните търговски обекти и заведения за хранителни стоки във Великобритания, които се борят да привлекат клиенти, подобно на ресторантите в САЩ.

"Съсипан съм, че много от обичаните ни ресторанти от Великобритания си отидоха заради администрацията. Дълбоко натъжен съм от този резултат и бих искал да благодаря на всички служители и на нашите доставчици, които вложиха сърцата и душите си в този бизнес през годините", пише Оливър в Twitter.

Финансовата-счетоводната компания KPMG, която ще наблюдава процеса, заяви, че всички, с изключение на три от 25-те заведения за хранене на групата, ще затворят. Те включват ресторанти в италианската верига на Джейми Оливър, както и по-луксозните Fifteen, и стек баровете Barbecoa.

Два ресторанта на летище Gatwick ще продължат да работят, докато текат административни проучвания за статуса им. Отвъдморските клонове на италианските "Джейми" – "Пицарията на Джейми" и "Джейми Дели" не са засегнати, нито пък Fifteen Cornwall, която работи като франчайз.

Други вериги, управлявани от известни главни готвачи, също се борят за оцеляването си през последните години. Томас Келър затвори Bouchon в Бевърли Хилс в края на 2017 г., като заяви, че той не може да остане печеливш. Същата година Ги Фиери затвори ресторанта си на "Таймс Скуеър", а Даниел Булуд затвори DBGB Kitchen and Bar в Ню Йорк, заявявайки, че заведението няма печалба през делничните дни на седмицата.

Оливър каза, че италианският клон на "Джейми" е стартиран през 2008 г. "с намерението да се разнообрази средният сегмент на пазара" с по-качествени съставки, стандарти за хуманно отношение към животните, по-добро обслужване и добра цена. Но стартирането на проекта стана точно по време на финансовата криза от 2008 г. Повишаването на цените на храните, увеличаването на наемите и конкуренцията бяха отрицателни фактори за бъдещето му.

Компанията е била в лошо състояние най-малко две години, въпреки световната слава на Оливър, дължаща се на неговите готварски книги и телевизионни предавания. Миналата година тя затвори 12 от 37-те си обекта във Великобритания, докато пет клона на австралийския клон на италианския "Джейми" бяха продадени. Той лично е дотирал с 13 милиона паунда италианската си верига, но това не е било достатъчно.

Уил Райт, партньор в KPMG и съвместен администратор, заяви, че директорите на Jamie Oliver Restaurant Group са работили усилено, за да стабилизират бизнеса, но разходите са се увеличили и доверието на потребителите е спаднало. Той каза, че сега приоритетът е да се подкрепят онези, които са били съкратени.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама