Лекар оспорва "правилото пет секунди" за яденето на паднала храна


Лекар оспорва "правилото пет секунди" за яденето на паднала храна
Снимка: iStock

Какво правите, ако изпуснете парче храна на земята? Изхвърляте ли го направо в кошчето или следвате "правилото за пет секунди" и бързо го взимате, леко го избърсвате и го изяждате? Ако правите последното, може да ви очаква разочарование.

Така нареченото "правило на петте секунди" твърди, че храната все още е безопасна за ядене, ако я вдигнете от земята в рамките на пет секунди, след като я изпуснете. Но според един лондонски лекар това всъщност не е вярно.

Какво твърди той

Във видео в TikTok д-р Сермед Межер предупреждава хората да не следват правилото.

"Неотдавнашно проучване разкри, че половината от хората ядат храна, след като е паднала на пода. Учени решиха да сложат край на този въпрос веднъж завинаги, изследвайки прехвърлянето на бактерии върху храната от различни повърхности като дърво, плочки и килими. Когато храната се пусне върху плочки, тя незабавно поема 99% от наличните колонии. Това варира, но обикновено са около 50% от колониите или по-малко върху дърво, което го прави малко по-безопасно. Но на килима по-малко от 0,5% от бактериалните колонии действително се прехвърлят в храната, когато се поеме за по-малко от пет секунди. Прехвърлянето на колонии се увеличава, колкото по-дълго храната остава там. Така че правилото за петте секунди не се прилага, освен ако не е върху килим. Но не рискувайте да ядете от пода.

Вижте още: Ето кога е хубаво да хапваме определени храни

Опасните бактерии от пода

Освен това той обясни, че вредни бактерии като Салмонела и Кампилобактер могат да живеят на нашите подове до четири седмици.

"Инвазивните бактериални видове като Салмонела и Кампилобактер имат потенциала да причинят заболяване при поглъщане чрез замърсена храна, вода или контакт със заразени животни или повърхности", обясни той.

"Тези бактерии могат да оцелеят и да се размножават в стомашно-чревния тракт, което води до различни симптоми, вариращи от лек гастроентерит до тежко и потенциално животозастрашаващо заболяване."

 Вижте още: Тези продукти приличат на човешките органи, за които са полезни

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама