Как да използвате кухненски гъби в градината си


Как да използвате кухненски гъби в градината си
Снимка: iStock

Противно на общоприетото схващане, кухненските гъби не са само за кухненска употреба. Те могат да бъдат гениално преназначени в градината. Научете как да рециклирате вашите кухненски гъби и да се възползвате максимално от тях.

1: Подобряване на растежа на растенията

Един метод за рециклиране е смесването на парчета гъба в почвата. Ще имате нужда:

ножици

кухненска гъба

саксия

Нарежете гъбата на малки парчета с ширина около 1 см. След това напълнете саксията си с почва, като я разпръснете с парчета гъба, за да създадете еднородна смес.

Тези фрагменти от гъба осигуряват бърз и оптимален растеж на корените, благодарение на въздушните пространства, които създават. Не забравяйте, че корените се нуждаят от вода и въздух, за да се развият правилно.

Вижте още: Листни въшки: Как да се отървете без химикали + превенция

2: Борба с листните въшки

Листните въшки са често срещан вредител по растенията и да се отървете от тях може да бъде предизвикателство. Тук може да ви бъде полезна кухненска гъба. Накиснете я във всеки продукт против паразити и я използвайте за почистване на клоните и листата.

3: Възпиращо средство за къртици и мишки

Докато листните въшки атакуват отгоре, къртиците копаят отдолу. Можете да ги отблъснете с етерични масла, които те много не харесват. Накиснете гъба в избраното от вас етерично масло и я поставете в почвата. Това вероятно ще ги отблъсне. Мишките също са чувствителни към тези миризми.

Вижте още: 5 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци

4: Засаждане от семена

Друга употреба на старите кухненски гъби е за засаждане на семена. Разделете гъбата на две, но не напълно – колкото да направите прорез. Поставете избраните растителни семена в този прорез, като ги раздалечите на поне 2 см едно от друго. Поставете гъбата в съд с малко вода и изчакайте търпеливо семената да покълнат.

След две седмици трябва да се види първоначалният растеж. След като разсадът достигне около 8-10 см в диаметър, трябва да се прехвърли в по-голяма саксия с пръст.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама