Листни въшки: Как да се отървете без химикали + превенция


Листни въшки: Как да се отървете без химикали + превенция
Снимка: iStock

Една листна въшка не е проблем, но листните въшки са склонни към масово размножаване. За да предотвратите заразяването с досадните паразити в градината и вкъщи, по-долу ще ви представим различни методи за премахването им, а също превантивни съвети.

Как да се справите с листните въшки без химикали

Сапун и вода

Направете домашен спрей за листни въшки, като смесите няколко супени лъжици чист течен сапун (като кастилски) в малка кофа с вода. (Избягвайте използването на детергенти или продукти с обезмаслители или овлажнители.) Нанесете със спрей бутилка директно върху листните въшки и засегнатите части на растението, като се уверите, че сте накиснали долната страна на листата, където яйцата и ларвите обичат да се крият. Сапунът разтваря защитния външен слой на листните въшки и други насекоми с меко тяло, като в крайна сметка ги убива.

Вижте още: 4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози

Масло от нийм

Органичните съединения в маслото от нийм (познато още като индийски люляк) действат като репелент за листни въшки и други насекоми, включително червеи, зелеви червеи, бръмбари, листомини, мравки и различни видове гъсеници. Въпреки това може да отблъсне полезните насекоми, така че бъдете внимателни. Следвайте инструкциите на опаковката за разреждане на маслото във вода или използвайте готов за употреба спрей с масло от нийм и напръскайте засегнатите области. Маслото от нийм също е добро за контролиране на различни видове гъбички.

Етерични масла

Създайте своя собствена смес за пръскане с етерични масла. Използвайте 4 до 5 капки от всеки: мента, карамфил, розмарин и мащерка и смесете с вода в малка спрей бутилка. Напръскайте върху засегнатите растения, за да се насочите към възрастните листни въшки, както и към ларвите и яйцата на листните въшки.

Съвети за предотвратяване на появата на листни въшки

1. Много полезни насекоми естествено живеят в градините ни и ни помагат да се отървем от листните въшки, като калинки, ихневмонови оси и жлъчни комари. Можете да привлечете полезни насекоми във вашата градина с местни цъфтящи растения. Освен това избягвайте използването на химически продукти за растителна защита във вашата градина, които са вредни за полезните насекоми.

2. Като превантивна мярка се уверете, че вашите растения са възможно най-устойчиви. Опитайте се да избягвате богати на азот торове и осигурете на растенията си добро количество калий. Осигуряването на вашите растения с добро местоположение също прави растенията по-устойчиви. Колкото по-здрави са, толкова по-малък е рискът от листни въшки. Също така се опитайте да поддържате достатъчно разстояние между растенията, за да се развиват добре и да дадете достатъчно място на корените им.

Вижте още: 5 съвета как да изберете здрав и хубав разсад

3. Много видове листни въшки прекарват зимата върху специфични растения гостоприемници, от които след това атакуват нови растения през пролетта. Като държите зимните гостоприемници далеч от градината си, може да успеете да избегнете ранно нашествие от листни въшки през пролетта. Черната бобова листна въшка (Aphis fabae) например обича да зимува върху калина (Viburnum opulus). Така че, ако установите, че растенията ви често са нападнати от черни бобови листни въшки, премахването на всички калини от вашата градина може да е добра идея.

4. Ако по принцип имате голям проблем с листните въшки, препоръчваме ви да използвате растителен бустер. Можете да укрепите клетките на вашите растения, като напръскате върху тях екстракт от хвощ, който съдържа силициева киселина. Това затруднява листните въшки да проникнат в растението с хоботчето си. Това обаче е ефективно само ако се повтаря веднъж седмично.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама